Fortarock 2012: Voorpret

Zaterdag 2 juni. Nijmegen. \m/ !!!METAL!!! \m/. FORTAROCK, wellicht het grootste metalfestival van Nederland sinds het verscheiden van Dynamo Open Air. File Under zal verslag gaan doen en heeft nu al voorpret, want het programma is afwisselend en zoekt aardig wat grenzen op in het harde spectrum van de metal. Neem nu al opener BENIGHTED, een Franse deathmetalband die nogal bruut alle kanten op neigt te springen: blastbeats, grunts, screams, pig squeels (ja, ze bestaan), melodieuze gitaarsoli. Niet de makkelijkste band om de dag mee te beginnen, en als het een beetje waait wordt het één grote kakofonie van lawaai.
Wellicht dat SÓLSTAFIR het dan wat makkelijker heeft. Hoewel, het is wel de vreemdste eend in de bijt vandaag, het IJslandse viertal dat op hun laatste plaat gewoon in hun moedertaal zingt. Geen rechttoe-rechtaan-metal, maar uitgesponnen, op Killing Joke en Fields of the Nephilim gestoelde rock/metal, met een zanger die ook in een emoband had kunnen zingen. Een van onze favorieten van de dag, maar of de feestende metalheads hier iets mee kunnen is nog even de vraag.


mij=Door: Bas
Er zijn ook enkele zekerheidjes op 2 juni: ASPHYX en NASUM.
Beiden keihard en monumentaal goed. De eerste is samen met Hail Of Bullets de vaderlandse trots in de oldschool deathmetal, en geniet respect en aanzien over de hele wereld. Niet vreemd met wellicht wel de beste grunter ooit: Martin van Drunen! We zijn bevoorrecht dat we hem deze dag mogen gaan horen. Net als Nasum trouwens, de Zweedse grindcoreband die in 2004 zanger/gitarist Mieszko Talarczyk verloren door de tsunami; hij was op vakantie in Thailand. Deze afscheidstournee is een eerbetoon aan hem, daarna is het echt over en sluiten. Begrijpelijk maar jammer, want Nasum is de beste grindcoreband sinds World Downfall van Terrorizer.
Het is overigens niet allemaal zo serieus en hard, want ook STEEL PANTHER mag komen. En dat betekent regelrecht met de tijdmachine naar de jaren 80 van Mötley Crüe, Ratt, Poison en noem al die andere glammetalmennekes maar op. Het was toen niet echt ons ding, maar tijdens Fortarock zal het vooral een groot feest der herkenning zijn, want er is natuurlijk geen noot origineel, en ook de metalwereld ontkomt niet aan de Retromania van Simon Reynolds.
Als we eerlijk zijn zouden we de retromania ook graag terug zien bij MACHINE HEAD en – vooral – ANTHRAX. Machine Head heeft best een aantal lekkere songs afgeleverd de afgelopen jaren, maar we zouden graag mee willen bangen op Burn My Eyes in een integrale uitvoering. En Anthrax hoeft zich wat ons betreft vooral de beperken tot liedjes van Spreading The Disease en Among The Living, aangezien alle albums met Joey Belladonna op zang die hierna kwamen de tands des tijds niet echt lekker hebben doorstaan, om het zacht uit te drukken. De albums met John Bush mogen wel blijven maar zonder John Bush kan dat nooit echt goed worden.
Gelukkig is daar SLAYER om de alle voorgaande bands te laten zien hoe dat nu moet, meer dan 25 jaar aan de top staan zonder ooit van het voetstuk te vallen. De laatste studioplaat World Painted Blood was zelfs de beste sinds het legendarische Reign In Blood, en dat zegt in het geval van Slayer heel erg veel omdat er zoveel goede albums zijn gemaakt. Helaas zonder Jeff Hanneman, die nog steeds herstellende is van een bijna fatale bloedvergiftiging-met-vleesetende-bacterie door een spinnenbeet, maar Gary Holt van Exodus is een zeer waardig vervanger gebleken de laatste twee jaar. Hoe het ook zij, betere metalbands zijn er nauwelijks en een betere metalfestivalafsluiter al helemaal niet. Wij hebben er zin in!

4 reacties

  1. Hebben jullie geen voorpret aan Meshuggah dan??
    Of is het vergeten te vermelden??
    Groeten,
    Paulus
    Ook de schrijver moet zo z’n keuzes maken. Ik mis ook Devin Townsend hier, zeg maar de enige band waarvoor ik echt zou gaan, vandaar dat ik het festival dit jaar oversla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven