Fokkum – Paradise

Fokkum - ParadiseEen handgeschreven briefje voor de recensent (dat zie je ook niet vaak meer), een overzichtelijke bandduiding, een merchlijstje en alle teksten van het album: de full-length ‘Paradise’ van het uit Benthuizen/Alphen a/d Rijn afkomstige Fokkum wordt doordacht aangeleverd. En is, zoals het een Do-It-Yourself band betaamt, in eigen beheer uitgebracht. Het DIY-concept wordt zover mogelijk doorgetrokken: van artwork tot merch en van management tot studio. Dat laatste hoor je ook wel aan de opnamekwaliteit, die naar de huidige standaarden behoorlijk aan de brakke kant is, maar op zich past dat ook wel weer bij de ‘skate-punk-crust-core’ dat het trio onder leiding van Ries Willemse (Within Temptation-drummer in hun oprichtingsjaar) maakt. De goedbedoelde teksten hebben veelal een politiek randje of schoppen tegen de gang van zaken waar de meeste mensen niet eens meer over nadenken danwel bij stil staan, maar blijven ook wel aan de simplistische kant (“don’t play with animal cruelty”, “I don’t approve, everything sucks, I need support or we are fucked”). De energie en de hoop om toch enige verandering te bewerkstelligen bij de luisteraar komt echter wel over. De zeventien liedjes zijn door de bank genomen kort en to-the-point zonder moeilijke poespas, een verdwaalde gitaarsolo hier en daar nagelaten. Versterkers aan en gaan is het devies en voor de rest is de boodschap belangrijker dan de muziek. Die zit simpelweg niet goed genoeg in elkaar om een groot publiek te bereiken. Maar dat lijkt niet het punt van Fokkum, getuige ook de exploderende planeet op de cover.


mij=Eigen beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven