Mika – The Origin of Love

mika-the_origin_of_love.jpgNou, met deze hoes loopt Mica Penniman in elk geval niet meer het gevaar dat fans denken 'had ik dat album niet al?'. Mika is inmiddels 29 en moet ernaar hebben uitgekeken om wat volwassener liedjes op te nemen. Zijn verrassende dancenummer “Elle me dit”, vertaald op The Origin of Love aanwezig als “Emily”, was een clubhit in 2011. Dus was de weg vrij voor meer Franstalige en elektronischere liedjes, en daarmee slaat hij een goede weg in. Nog steeds pop, maar Mika durft nu meer. “Tah Dah” is mijn persoonlijke, Bee Gees-achtige favoriet. “Stardust” had ook een pianonummer op een vorig album kunnen zijn, maar met deze Benny Benassi-productie zie ik het wel wat verder komen in de hitlijsten. Als compensatie daarvoor mogen er best wat spermavlekken vloeien (o nee, het is toch goudkleurige verf). Zoals een slap duet (“Step with me”), en erg matige rap (“Popular Song”) waarin Mika zelfs het woord 'faggot' in de mond neemt. O ja, want dat speelde natuurlijk ook nog. Een van de leukste delen van de autobiografie van Marc Almond (Tainted Life) is wanneer hij zich begint op te winden over homo's in muziek, en hoe ver ze moeten gaan voordat ze geaccepteerd genoeg zijn om zich te kunnen outen. Zelf was Almond tenslotte ook jarenlang een closet case. “I knew that to actually come out and say 'I'm gay' could damage my career, and I was afraid. I went as far as I thought I could at that time without actually saying it. (..) Elton John has been around for so long he is a national institution, but for how many years he was 'bisexual'? He even married. It wasn't until the late eighties – when his career was at his lowest point, and he dumped all his camp outfits, recorded songs for the family-values company Disney and undertook his charity work – when he really came out.” Ook over Mika zijn intussen al heel wat grappen gemaakt, juist omdat hij tot voor kort zo vreselijk moeilijk deed over zijn geaardheid. Dat doet zo'n Frank Ocean dan toch eleganter. Ik had ook wat meer verwacht van The Origin of Love op dit vlak, maar Mika heeft in zijn Engelse songteksten even weinig te melden als altijd. Misschien dat ik zijn Franse teksten nog eens moet doornemen. De fraaie ballad “Blame it on the weather” is als bootleg op YouTube te vinden en staat nu op CD2 als “L'amour dans le mauvais temps”, maar die is beduidend minder mooi. Al belooft het wel iets voor zijn optredens.


mij=Universal

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven