Old Crow Medicine Show – Carry Me Back

Old Crow Medicine Show - Carry Me BackWe hebben moeite met het plaatsen van traditionele Amerikaanse muziek. Country, denken we dan al gauw, linedancen in buurthuizen. En dat is zonde, want die traditie is zo ontzettend rijk. De realiteit is echter dat Carry Me Back niet eens in de Nederlandse iTunes Store verkrijgbaar is. Terwijl je weinig cowboyhoeden zult zien bij een Old Crow Medicine Show optreden. Het is zonde, want sinds Mumford & Sons kan de banjo gewoon weer in Nederland. Niet geheel toevallig toerden de mannen van Old Crow dan ook al heel wat af met de Mumfords, onder andere te zien in de documentaire Big Easy Express. Old Crow Medicine Show is zeker live echt een onweerstaanbare band, een vermogen opgedaan in jaren op Amerikaanse straathoeken. Wat is dat dan waar ze de luisteraar zo effectief mee inpakken? Heel veel liefde voor hun instrument en voor de muziek die ze maken, om te beginnen. Het plezier dat de band beleeft, sproeit als een tropische zomerbui over de luisteraar. Een paar eeuwen Amerikaanse muziek spoelt zo over je heen en toch wordt het nooit ouderwets. Dat speelplezier hoor je het sterkst in de samenzang. Elk refrein weer, of het nu het up-tempo “Steppin’ Out” is of in country ballads als “Ways of Man” of “Ain’t it Enough,” gebeurt dat zo strak is, dat het al bij de derde keer luisteren hard meezingen geblazen is. Old Crow Medicine Show heeft het grootste effect in de feestnummers, dan schakelen ze een tandje bij, in de allerhoogste versnelling, boerenbruiloft Wild West style. “Carry Me Back” of “Sewanee Mountain Catfight,” onmogelijk om stil te blijven zitten. Het heeft ook allemaal niet met genres te maken. Het is geen country, het is geen indie, het is geen rock ‘n´ roll. En het is het ook allemaal wel. Heeft dus geen zin om het op die manier te beschouwen. Ze noemen het zelf classic American roots music, overigens. Maar het is vooral een hoop lol, en lol is behoorlijk universeel.


mij=ATO

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven