SKIP&DIE – Riots in the Jungle

skip_n_die-riots_in_the_jungle.jpgBij elk optreden snelt de reputatie van Skip & Die de groep al vooruit; zangeres/MC Cata.Pirata met de felpaarse mintgroene haarlok wist de afgelopen Lowlands een aardig feestje te ontketenen en is volgens Frans Bauer himself een behoorlijk wulpse danseres. Hoewel het hier om een Nederlandse band gaat, zou je dat aan het het hippe Zuid-Afrikaanse geluid niet horen. Sommige tracks bevatten verhalen en zijn een waar potten-en-pannen-spektakel, maar evengoed staat er dub, hiphop en heerlijke chillmuziek (“Thina Sobabini”, “Señorita”) op deze multilinguale debuutplaat Riots in the Jungle. Het is een behoorlijk afwisselend album geworden. Je zou Skip & Die kunnen zien als een spannendere versie van Zuco 103, maar misschien dan juist liever als een betere soort Die Antwoord. Single “Love Jihad” balanceert wild tussen scherpe indie en wobbly dance, terwijl er ook leden van de Amsterdam Klezmer Band meespelen. Eigenlijk ontstond Skip & Die als een duo, met Cata.Pirata en de muzikant/globetrotter Jori Collignon, die je al kent uit succesvolle bands als C-Mon & Kypski en Nobody Beats The Drum. En Cata.Pirata heet eigenlijk Catarina Aimée Dahms. Ze leefde tot haar achtste in Zuid-Afrika en vertoefde daarna een paar jaar in Nederland, op de Azoren, Ibiza en in Groot-Brittannië voordat ze hoofdredacteur werd bij Spunk en onlangs dit afscheidsinterview meekreeg. Allerlei ideeën ontstonden op reis. “Jungle Riot” kwam bijvoorbeeld voort uit een busreis door Sri Lanka waarbij lokale baila uit de brakke speakers klonk. Luister ook maar eens naar “Killing Aid”. Wel een beetje jammer dat de vorig jaar verschenen singles “Get Your Braai On” en “Multi Murder” niet eens op de plaat staan. Voor iedereen die een beetje in de wereldmuziek zit, is Riots in the Jungle een interessant avontuur. Persoonlijk heb ik wel het meest met de chillere tracks op de tweede helft van het album, en wat minder met de uptempo songs die live beter uitpakken.


mij=Crammed

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven