Steve Harris – British Lion

Steve Harris - British LionEen solo-album van Steve Harris, bassist van Iron Maiden, mag je wel een verrassing noemen. Zeg nou zelf, hij is Iron Maiden, hij is de architect van de Maidensound en hij heeft een hele generatie bassisten beïnvloed. Dan verwacht je dat elk volgend album met hem ook gewoon Iron Maiden-light is. Of indachtig The Final Frontier iets proggiers misschien. Maar nee. Harris heeft als zanger Richard Taylor gerekruteerd, een zanger die soms herinneringen aan Glenn Hughes (Black Country Communion) of Phil Mogg (UFO) oproept, maar altijd aan de klassieke Britse rock, en daarnaast twee elkaar afwisselende en al even onbekende gitaristen, David Hawkins en Graham Leslie. Op dit solo-album – dat Harris zelf liever als side-project aanduidt – wordt vooral aangesloten bij de klassieke hardrock in de stijl van UFO en Thin Lizzy, de hardrock die compositorisch vaak tegen de pop aanhing. Hij heeft zelfs in stijl en sound aan zijn basgeluid zitten sleutelen om het niet een tweede Iron Maiden te laten worden. Een enkele keer, zoals in “Us Against The World” of “A World Without Heaven”, komt Maiden nog wel even om de hoek kijken, maar ik hoor in de songs vooral heel veel UFO: hardrock met een randje pop, met speels baswerk dat sterk bijdraagt aan de melodie – zonder terug te vallen op het mitrailleurbaswerk in Maiden. Metal? No way. Een tijdje geleden was Adrian Smith te horen met Primal Rock Rebellion, en eerlijk gezegd denk ik dat Maidenfans dat album zullen prefereren boven dit British Lion. Maar toch, Harris heeft het lef gehad iets heel anders te doen en dat siert 'm. Er zijn best individuele songs die eruit springen (“This Is My God” – dat ook zo door Black Country Communion opgenomen had kunnen zijn – en het simpele maar aanstekelijke “Karma Killer” bijvoorbeeld), maar het is vooral het album als geheel dat een aangename nostalgie oproept. Het zal daarmee geen album worden dat in alle jaarlijstjes terugkomt, maar tegelijkertijd zal het heel veel oude rockers aanspreken. Ik ben er daar een van, en ik heb me prima vermaakt.


mij=Universal

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven