Nem-Q – 301.81

Nem-Q - 301.81Wij zijn lekker geen journalisten, dus ik mag vanaf deze plaats Dennis Renders, toetsenist van Nem-Q, feliciteren met een versgeboren spruit en geen hoofdredacteur die erover gaat zeuren dat dat niet in een recensie hoort. Niet dat Renders tot mijn vriendenkring behoort, maar op de site van Nem-Q staat een Twitterfeed met vandaag een bericht van die strekking, vandaar. De site is heel goed verzorgd, net als het digipack om 301.81, het eerste werk op cd sinds 2007 van deze Weertenaren. Jammer genoeg mis ik op de site wel twee zaken: een verklaring voor de naam Nem-Q (ja, ik ben nieuwsgierig) en de teksten van 301.81. Het is een conceptalbum over Adrian, behept met een narcistische persoonlijkheidsstoornis – 301.81 is de code daarvoor in zorgland. Die teksten kunnen bij een dergelijk concept een meerwaarde zijn bij het album, zeker als er een track tussen zit als “Adrian”, dat in feite een mini-hoorspel-met-pianobegeleiding is. Maar wat sowieso prima te horen is, is dat er twaalf goed opgebouwde songs ten gehore gebracht worden in de traditie van Britse progrock, zij het met een snufje heavier sound die je vaak bij Amerikaanse genregenoten tegenkomt. Het loont de moeite om dit album ook met koptelefoon te beluisteren, zodat je alle fraaie effecten en details hoort. Dat zijn er namelijk nogal wat. Die zijn zodanig verwerkt dat er een mooie afwisseling in dynamiek is. Behalve deze positieve punten zijn er ook een paar minpuntjes. De zang van Paul Sieben is helemaal niet slecht, maar is wat weinig onderscheidend. De manier waarop die is ingemixt, wat verder naar achteren met nogal wat echo, helpt ook niet om na verloop van tijd een zekere eenvormigheid te voorkomen. Ook het geluid als geheel mist hier en daar wat diepte. Er is hoorbaar zorg aan besteed door drummer Twan Bakker (ex-Dreadlock Pussy), maar het materiaal zou voor mijn gevoel soms wat beter uit de verf kunnen komen. Dat neemt niet weg dat Nem-Q met 301.81 een ambitieus album gemaakt heeft – en daar in geslaagd is. Ook deze boreling mag gehoord worden.


mij=RVP Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven