The Cubical – Arise Conglomerate

The Cubical - Arise ConglomerateThe Cubical timmert al een aantal jaren aan de weg. Ze maken ook regelmatig de grote oversteek vanuit Liverpool om in Nederland een mini-toer te doen. Met de nieuwe cd in de achterzak hebben ze in ieder geval hun repertoire weer uitgebreid met een handvol opzwepende songs. Opener “On The Weekend” is een swingend begin van de cd. Door de blazers doet het denken aan “Dansen Op De Vulkaan” van De Dijk en andere northern soul-stampers. Waar het nummer zich echter door onderscheidt – en dat geldt voor de hele cd – is de ongelooflijk rauwe stem van zanger Dan Wilson. Deze man schuurt net als Joe Cocker op Woodstock in elke regel van elk liedje zijn stem naar de gallemiezen, maar lijkt daar helemaal geen last van te hebben. Dankzij deze hellestrot zijn ook de zwakkere liedjes van de cd nog goed te pruimen. De rest van het album is namelijk een stuk ingetogener en meer getrouw aan het podiumgeluid van de band. The Cubical opereert in het sixties-genre waar bijvoorbeeld ook Them en The Animals in groot geworden zijn. Voeg daar vleugjes Bad Seeds, Bob Dylan en Graham Parker aan toe, en je voelt wel ongeveer waar The Cubical de mosterd vandaan haalt. Bij hun optredens overweldigt de band nog wel eens de zanger, maar op “Arise Conglomerate” staat die glorieus in het middelpunt. Heerlijke cd!


mij=Sonic Rendezvous

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven