Vessel – Order of Noise

vessel-order_of_noise.jpgZo'n debuutplaat waar elke zichzelf respecterende internationale muziekblog een recensie van heeft. Ondanks dat er nul radiohits opstaan. Toch betekent Order of Noise iets. Het is een ontbrekend puzzelstukje. Ergens tussen de triphop, de industrial en de techno bestaat er een audiospectrum waarin muziek bestaat uit druppels wobwob. Ze vallen, ze trillen. In tegenstelling tot techno, dat kristalhelder uit mijn luidsprekers klinkt, maakt Vessel melodieloze muziek waar je het stof vanaf moet blazen. Pas halverwege “Lache” straalt er een vrolijk synthesizerlijntje door de mistige ambient, waar je de weg moet zoeken met spaarzame percussie en koebellen. Vessel is een van de artiestennamen van Sebastian Gainsborough uit het Engelse Bristol en de titel verwijst naar Order from Noise, een cybernetica-theorie waarbij ruis nodig is om een stabielere toestand te bereiken. Past goed bij dit soort abstracte, ondansbare muziek, waarbij de rookmachine eigenlijk permanent aan hoort te staan. Ik had deze cd nooit ontdekt als-ie niet was verschenen op het label TRI▼ANGLE. Toevallig grabbelde ik in een tweedehandswinkel door de binnengekomen promo's en herinnerde ik me dat er nog meer van die gave onderwatermuziek op dat label zat, dus besloot ik 'm maar eens mee te nemen. Op Tri▼Angle zitten namelijk ook Balam Acab (u weet wel) en witchhouse-pionier oOoOO. Net als Holy Other, de anonieme producer uit Manchester wiens post-dubstep ook wel iets heeft van Vessel. Holy Other is iets helderder. Het voornaamste verschil is dat Holy Other ook zanglijnen toevoegt, je moet er maar net van houden. Ik vond diens album Held van vorig jaar juist door die hoge zeurstem met zijn vervormingen tamelijk vervelend. Alsof iederéén Burial wil nadoen. Dan hoor ik liever Vessel. Die overigens deel uitmaakt van het collectief Young Echo, waar andere sites vanalles over kunnen zeggen. Dat Young Echo ga ik maar eens in de gaten houden. Want hoeveel recensies er van Order of Noise ook zijn, en hoe knap het geluid ook gemaakt is, geniaal is dit album ook weer niet. Misschien dat een medemuzikant Gainsborough die orde kan geven waar hij zo naar zoekt.


mij=Tri▼Angle

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven