Brad – United We Stand

Brad - United We StandIk ben soms maar een vreemd mannetje. Ik heb namelijk ergens last van. Ik heb de neiging om bands die ooit iets formidabels gepresteerd hebben daarna alles wat ze presteren met de mantel der liefde te bedekken als het wat minder wordt. De crux zit 'em daarbij in het woord 'formidabel'. Dat is bij muziek natuurlijk iets heul subjectiefs. Dus als ik zeg dat Interiors van Brad minimaal in de top-20 van onderschatte rockplaten dient te staan, dan mag je gerust een lange neus naar mij maken en naar je voorhoofd wijzen. Zelfs het vrijwel immer positieve Allmusic geeft de plaat maar drie sterren. Nou dáárom dus vooral ook. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat iemand die de eerste maten van “The Day Brings” hoort niet gelijk om is. Voor mij klopt er alles aan. De muziek, de stem, de melancholie, voor mij is alles raak. Wie dat niet horen wil is gek. Interiors (maar eigenlijk ook al voorganger Shame met het magistrale “Buttercup” als openingstrack) was voor mij de ideale overgang van de onrustige emotionele grungetijd naar – relatief maar dat is met alles – rustiger wateren. Gouden troef daarbij was de stem van Shawn Smith. Soulvol, ingetogen, maar toch duidelijk emotioneel geladen. Het klinkt misschien raar, maar het is eigenlijk helemaal niet belangrijk dat de band (met dus ook in de gelederen Pearl Jam's Stone Gossard) met United We Stand een nieuw, vijfde, album gemaakt hebben. Het is het kriebelende onderbuikgevoel, dat je liedjes die je al bijna twintig jaar als een publiek geheim met je meeneemt, live kunt gaan zien. Daarin zit 'em de opwinding en dat is gelijk compensatie voor het feit dat van de tien liedjes op deze nieuwe cd er misschien maar vier het niveau halen van verloren gewaande en door anderen totaal genegeerde tijden. Brad horen op hun eerste twee albums is geloven, Brad ook daadwerkelijk live zien is voor mij iets dat tot een klein half jaar terug iets volstrekt onmogelijks leek en zo opwindend dat je bijna niet durft te gaan. Maar ik ga het toch mooi doen!
In samenwerking met Metropool gaven we enkele tickets weg voor het concert van 16 februari. Daarvoor ben je nu te laat natuurlijk.


mij=V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven