The Alcohotlicks / Øresund Space Collective

The Alcohotlicks - DanaidesUit de categorie 'misschien was dit niet de best denkbare naam': The Alcohotlicks. Een akelig puberale bandnaam, waardoor je band bij voorbaat minder serieus neemt. Wat ik in elk geval niet verwachtte was een instrumentaal trio uit Australië dat zich bezig houdt met een amalgaam van rock, prog en jazz. Er worden songs opgebouwd rond een ritmische structuur, waardoor het vooral een verzameling jams is geworden. Drummer Evan Mannel en gitaristen Aaron Flower en Ben Hauptmann maken zich daarbij niet altijd even druk om een spanningsboog, zoals in “Wrong Way Up” te horen is. Het kabbelt vijf minuten lang voort, maar eigenlijk gebeurt er bar weinig. Hetzelfde zie je gebeuren bij het navolgende “Side Down”: er zit een paar keer een break tussen, maar in plaats van dat er ook een omslag in het nummer volgt gaat het verder als even daarvoor. Dat is een euvel dat wat mij betreft iets te vaak voorkomt. Dat aan het einde met “Baader” en “ABAA” ineens een elektropaadje wordt ingeslagen is noch logisch, noch genoeg om Danaïdes te redden. Het heeft wel zijn (Crimsoneske) momenten, maar wat mij betreft onvoldoende om een volledig album van drie kwartier te rechtvaardigen. Dat dit voor een muzikant leuk is om te doen in de oefenruimte snap ik, dat dit voor een medemuzikant ook nog leuk is om eens live te zien snap ik ook, maar als album laat het nogal wat te wensen over.
Oresund Space Collective - Give Your Brain a Rest From The MatrixEen instrumentaal gezelschap met wisselende bezetting dat zich geheel toelegt op live improvisaties – en dus ook z'n albums zo opneemt – is het Øresund Space Collective. Give Your Brain A Rest From The Matrix bevat slechts vier nummers: het titelnummer (25 minuten), “Mainstream is the New Acid” (14), “Step Into The Other World”(9) en “Cerebral Massage” (27). Waar The Alcohotlicks in relatief korte nummers desondanks nergens naartoe gaan, weten deze Denen hun nummers wèl interessant te houden. Het titelnummer kent een intro met zwaar psychedelische klanken en… nou ja, het begint met zwaar psychedelische klanken en daar houdt het niet meer mee op. Drums, bas en gitaar verzorgen het klanktapijtje, gitaar, sitar en toetsen en elektronica kronkelen daar omheen. Tja, het blijft instrumentale psychedelische- en spacerock, daar hoef je geen intro-coupletje-refreintje-coupletje te verwachten. Ja, je moet redelijk hardcore spacerock gewend zijn om dit te kunnen waarderen, maar waar je bij The Alcohotlicks vergeefs op enige vorm zit te wachten is die hier wel aanwezig. Of je dat een minuutje of vijfentwintig in eenzelfde song volhoudt is een tweede. “Mainstream is The New Acid” heeft meer de vorm van een lange gitaarsolo met begeleiding, “Step Into The Other World” en “cerebral Massage” hangen daar een beetje tussenin. Give Your Brain A Rest From The Matrix zal niet iedereen aanspreken, daarvoor is het te freaky. Ik heb er echter meermalen met plezier naar geluisterd, waar The Alcohotlicks vooral een enorme klus was.


mij=The Alcohotlicks: Jazzgroove; Øresund Space Collective: Eigen beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven