Ruben Hoeke Band – Loaded

Ruben Hoeke Band - LoadedTerwijl m'n iPod het volgende nummer voorshuffelt heb ik heel even het idee dat ik naar Van Halen zit te luisteren. Maar als de zang invalt merk ik dat het helemaal geen Van Halen was, maar de Nederlandse Ruben Hoeke Band. “High On A Bottle” is het nummer in kwestie en ook bij nadere beluistering moet ik concluderen dat “High On A Bottle” zoals het hier wordt uitgevoerd écht een Van Halentrack had kunnen zijn. Niet met The Voice-effectbejag, maar met ballen en overtuiging. Datzelfde geldt trouwens voor de heerlijke uptempo rocker “Raging Fire”. Hoeke laat op dit album horen dat hij zijn gitaar kan laten scheuren, gieren en brullen, maar dat hij die solo's ook in goede songs kan verpakken, en dat ogenschijnlijk met speels gemak. Er zijn veel prima gitaristen in Nederland, maar na Adje van den Berg heb ik geloof ik geen rockgitarist meer gehoord met zulke lef en brille. Op Loaded, het derde album, laat de Ruben Hoeke Band een breed scala aan stijlen horen. Bluesrock is het vertrekpunt, maar “High On A Bottle” en “Raging Fire” zijn zoals gezegd bijna Van Halentracks, “Gone But Not Forgotten” is vrij poppy, “Love And Emotion” is een pure rockballad, “Mississippi BBQ” is een lekkere boogie en “Give It Up” heeft een Kinksvibe. Eerlijk gezegd heb ik na een paar nummers al de indruk dat de stem van zanger Frank van Pardo me in de loop van het album zal gaan vervelen. Tot mijn verrassing blijft dat uit en zit ik tot en met het laatste nummer te genieten. Zijn wat rauwe stem heeft misschien geen enorm bereik, hij weet precies wat hij met zijn stem kan en slaagt erin het tot het einde toe overtuigend te houden. Je beperkingen kennen is óók een kwaliteit. Hoekes gitaar kan, bijgestaan door de stem en harmonica van Van Pardo en een paar keer toetsen (“Soul Of A Man”!) van Niels Schutten, schitteren door de uitstekende ritmesectie van drummer Arjan Knaap en bassist Paul Brandsen. Bijna onopvallend leggen zij de basis waarop Hoeke helemaal loos kan gaan. Daarmee zijn zij een integraal onderdeel van wat ik alleen maar een heerlijk album kan noemen. Over de twijfels van Hoeke in deze column kan ik dus rustig zeggen: nergens voor nodig!


mij=Dimension Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven