Ducktails – The Flower Lane

Ducktails - The Flower LaneWaar Matt Mondanile voornamelijk bekend is als gitarist van de Amerikaanse band Real Estate, kruipt hij met zijproject Ducktails nu pas de underground uit. Ooit gestart als solo-uitje krijgt inmiddels hulp van verschillende muzikale vrienden. Zo leveren leden van onder andere Ford + Lopatin, Cults, Outer Limitz en Oneohtrix Point Fever een bijdrage aan The Flower Lane. Mede door een platencontract bij Domino Records komt Ducktails nu pas bovendrijven. Opmerkelijk, want het is inmiddels al het vierde album van Mondanile en consorten. Oefening baart kunst, blijkt dan ook op The Flower Lane. Veertig minuten voor tien liedjes; zonder maar een moment te vervelen. Op de oppervlakte lijkt het mogelijk alsof Mondanile melodieuze hits wil maken die daarvoor dan weer de benodigde kracht missen. Een goede luisterbeurt verder blijkt echter dat dat waarschijnlijk geenszins de intentie was. Ducktails maakt indiepop met invloeden uit de jaren tachtig en klinkt op The Flower Lane melancholisch doch zorgeloos. Mede door het gebruik van de saxofoon, zoals in “Under Cover”, doet de muziek regelmatig denken aan een minder zweverige versie van Destroyer – zomeravondliedjes om bij te dromen.Na een sterke opening gooit Mondanile het tempo wat omhoog. Hierdoor klopt er iets niet in het totaalplaatje, maar dit maakt het juist interessant. Niet dat het middenstuk echt indrukwekkend is, daarvoor zijn de liedjes niet sterk genoeg. Pas vanaf het instrumentale “International Date Line” overtuigt The Flower Lane weer echt. Daarna komt als geroepen een hoogtepuntje in de vorm van “Letter of Intent”. Mondanile focust zich hier alleen op de instrumenten en laat de vocalen over aan Jessa Farkas (Future Shuttle) en Ian Drennan (Big Troubles). Beiden passen verrassend goed bij de muziek van Ducktails en deze onverwachte wending zorgt net voor de variatie die de plaat nodig heeft. Als vervolgens wordt geëindigd met het Kurt Vile-achtige “Academy Avenue” is het album compleet. The Flower Lane is een blijvertje voor aankomende zomer.


mij=Domino/V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven