Heaven's Cry – Food For Thought Substitute (reissue)/ Primal Power Addiction (reissue)

File: Heaven's Cry - Food For Thought Substitute (reissue)/ Primal Power Addiction (reissue)Na de release van het Heaven's Cry-comebackalbum Wheels Of Impermanence werd de mannen die verantwoordelijk waren voor mix en mastering van dat album, Yannick St-Amand en Jens Bogren, gevraagd ook de twee voorgaande albums onder handen te nemen voor rerelease. Nu kende ik de originelen niet, maar als me één ding opviel, dan was het dat op een iPod vol recente releases Food For Thought Substitute en Primal Power Addiction een opvallend vol en warm geluid hadden dat je geen moment op de gedachte bracht dat deze albums uit respectievelijk 1996(!) en 2002 stammen. Integendeel, je zou ze zo bij de nieuwe lichting scharen, naast pakweg Haken. Er zijn ook overeenkomsten met andere acts te horen. Zo is Rush een niet te missen invloed (het blijven Canadezen) maar is in opbouw en emotionele lading ook een meer dan oppervlakkige overeenkomst te horen met Pain Of Salvation. Heaven's Cry is bij de komende Amerikaanse tour van Pain Of Salvation dan ook hun voorprogramma. Heavier stukken worden afgewisseld met meer ingetogen delen en de dubbele leadzang van gitarist Pierre St-Jean en bassist Sylvain Aucliar is hypermelodieus – luister eens naar de Spock's Beard- en Presto Balletachtige samenzang in “Wings” en “Masterdom's Profit”! Primal Power Addiction wordt verrassend afgesloten met een verprogde versie van Midnight Oils “Beds Are Burning”. Hoewel het bol staat van instrumentale hoogstandjes schiet het nooit door in gefieper-om-het-gefieper, waarbij de riffs opeengestapeld worden. Integendeel, het blijven tracks met kop en staart. Juist in de prog is dat een kwaliteit die nog wel eens uit het oog verloren wordt (hallo Dream Theater!). Heaven's Cry is mij de eerste keer ontgaan omdat ik toen nog weinig prog hoorde. Inmiddels is dat gecorrigeerd, grotendeels dankzij File Under en ons opperhoofd Storm, en dan is het mooi dat deze rereleases me erop wijzen dat ik nog iets gemist had. Wat-een-geweldenaren! Reken maar dat Wheels of Impermanence hier binnenkort ook in de brievenbus ligt!


mij=Prosthetic Records

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven