Bliksem – Face The Evil/ Evil Invaders – Evil Invaders EP

Bliksem - Face The EvilBliksem is een Belgische formatie die ooit op zoek was naar een zanger die een variant was op Chuck Billy of Dave Mustaine, toen Peggy Meeussen binnen kwam lopen. Gelukkig waren ze zo verstandig om haar in te lijven, want de dame mag er lieflijk uitzien, ze heeft een strot die uitstekend past bij de Bay Area-thrashmetal van de rest van de band. Het is geen grunten, ze brengt geen sirene-achtige geluiden voort – het is ruig en rauw, als het wilde zusje van Doro. Het full-length debuut Face The Evil kent acht tracks waarin het tempo hoog ligt en de twee gitaren tussen de killerriffs fraaie duels uitvechten. Eerlijk gezegd vind ik bij bands als deze het drumwerk – als gevolg van het hoge tempo – vrij eentonig worden en dat is ook hier soms het geval, maar Face The Evil is wel opvallend strak gespeeld en geproduceerd, en dat komt voor een flink deel op het conto van de ritmesectie. Wanneer in “Dead End Road” het tempo een tikkie omlaag gaat, is ineens veel beter te horen wat de drummer in zijn mars heeft. Bliksem doet niets nieuws op Face The Evil, maar het slaagt erin serieus goede thrashmetal neer te zetten. Met Peggy Meeussen hebben ze ook nog eens een vocaal overtuigende blikvanger. Wat mij betreft een winnende combinatie.
Evil Invaders - Evil Invaders EPIn de begindagen van de Aardschok, de zwartwitdagen, waren er enthousiaste brieven te lezen van lezers die hadden zitten tellen welke band nou het snelst was van allemaal. Nou kan ik als gerontorocker best genieten van een snelle solo, maar de gedachtengang ‘sneller is beter’ heb ik nooit kunnen volgen. Toen ik zag dat Evil Invaders, ook een formatie uit Belgica, werd omschreven als speedmetal begon ik de beluistering van deze EP dan ook met enige aarzeling. Gelukkig bleek het niet zo extreem dat je denkt te luisteren naar een stel van een trap stuiterende instrumenten. De basis van Evil Invaders ligt duidelijk in de New Wave Of British Heavy Metal, ook al is het strakke riffwerk een paar tandjes sneller. De zanger is dan wel weer een typische sirene annex krijser zoals je die vaak in de speedmetal aantreft. Hij heeft echter power in z’n stem en weet periodiek te verrassen met forse uithalen, die ook nog eens loepzuiver zijn. Qua productie is het allemaal redelijk basic, maar het is wel goed in balans. Ook al zal speedmetal nooit mijn ding worden, ik heb het heel wat slechter gehoord dan Evil Invaders. U weet zelf wel of u dan eens moet luisteren.


mij=Bliksem: Alone/Cargo; Evil Invaders: Hammerheart

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven