FortaRock 2013 – Voorpret

FortaRock – het festival – bestaat dit jaar vijf jaar en dat mag natuurlijk gevierd worden. Onder de noemer FortaRock XL, extra large dus, verkast het festival dit jaar van het mooie en knusse park Brakkenstein naar het veel grotere Goffertpark, waar in het verleden ook al festivals plaatsvonden in de categorie ‘best wel harde muziek’. Zo was het park al eens gastheer voor Dynamo Open Air, Ozzfest, Fields of Rock, Sonisphere en Arrow Rock. Nu er weinig meer wordt vernomen van dit soort festivals in Nederland, leek de weg al open voor het particuliere FortaRock. En waarom niet? FortaRock is inmiddels een begrip geworden in Nijmegen en ver daarbuiten, en kan op veel sympathie rekenen van de metalfans. De organisatie bestaat uit echte liefhebbers, waarbij kwaliteit en sfeer hoog in het vaandel staan.
\m/


mij=Door: tBeest.
Sinds 2006 organiseert het in samenwerking met Doornroosje metalclubavonden in Nijmegen, en sinds 2007 kun je ook een avondje headbangen voor het FortaRock-podium op de-Affaire (sinds dit jaar het Valkhof Festival). Na een kleine knusse eerste editie van het eigen festival in 2009, groeide het festival tegen de crisis in rustig door, en vorig jaar barstte het festival al bijna uit zijn voegen met een mooie rij headliners (o.a. Slayer, Anthrax, Machine Head en Lamb of God). Verder groeien op die locatie kon simpelweg niet. Daarnaast zorgden de geldende geluidslimieten op het terrein voor nogal een gemor bij het – overigens verder gemoedelijke en vriendelijke – publiek. Het geluid stond vaak te zacht of was niet uitgebalanceerd. Toen de organisatie eind vorig jaar Rammstein aangeboden kreeg, konden ze dit buitenkansje niet laten schieten. Zo werd de stap naar het grote veld gewaagd – dit keer voor het eerst in samenwerking met Mojo, 3FM en LOC7000. Het zal toch ook een droom zijn geweest voor Robert Korstanje en zijn kornuiten om je eigen metalfeest in je achtertuin te organiseren voor zo’n 40.000 tot 45.000 bezoekers.
Amenra
Op zaterdag 1 juni 11:00 uur gaan de poorten van het festival open, waarna je kunt kiezen uit achttien bands op drie podia. Of je bezoekt de festival fair, de metal market, de verschillende merchandise-stands, drank- en vreettentjes, of de biergarten (zou dát een hoogtepunt worden van het festival?). Om 12:35 wrijf je de slaap uit je ogen met de sfeervol geserveerde sludge van het Belgische AmenRa op het Monster Energy-stage, of je bezoekt het kleinere Jägermeister-podium waar het Noorse Audrey Horne ouderwetse hardrock van een nieuw jasje voorziet.
Delain
Voor een vrouwelijk én Nederlands tintje zorgt Delain op het hoofdpodium, dat symfonische metal ten gehore brengt. Naar Enslaved ben ik wel benieuwd. De Noren maken alweer meer dan twintig jaar muziek; van blackmetal tot psychedelische of progressieve rock. Alternatief  Hactivist komt uit Groot-Brittannië en mengt diverse stijlen door de ‘djent’-blender met rauwe hiphopzang van twee zangers. En is dat vreemd of vernieuwend? Dan knalt Five Finger Death Punch op het hoofdpodium; modern en melodieus met een kwak nu-metal. Dan wordt het kiezen tussen de botte metalcore van het Duitse Heaven Shall Burn of de death ‘n roll van de bekende Zweedse band Entombed, voordat we naar het Australische Airbourne overschakelen voor een ongetwijfeld goed (maar?) standaard potje hardrock.
Airbourne
Dan Mastodon, met hun smerige sludge, prog of snedige hardrock. Of je kiest op dat moment voor het dansen bij Finntroll met hun vrolijke folky ‘hummpa’, al kunnen ze ook serieus goed spelen. Met de rockende en ronkende motorbende van Lemmy kan het vervolgens nooit verkeerd gaan, al klinkt elk Motörhead-album zo ongeveer hetzelfde. Misschien even naar de overkant voor de melodieuze deathmetal van het Zweedse Amon Amarth, of even later naar de prima thrashmetal van Kreator, die het gek genoeg moet doen met een plek op het kleinste podium. De Deense heavy metal van Volbeat vind ik zelf wat gladjes, dus het kan goed zijn dat ik op tijd naar mijn favoriete band Opeth ga. Deze Zweden stellen me zelden teleur en zullen vast weer een mooie set neerzetten van een aantal lange nummers in de categorie progressieve deathmetal of subtielere prog-rock. Met Hatebreed kun je dan nog een stukje agressieve en pakkende mix van metal en hardcore meepakken.
Opeth
Als afsluiter start het Duitse Rammstein om 22:10 en zal doorstoempen tot 23:45. En ja, daar kunnen we weer het nodige vuurwerk van verwachten (de vergunning is alvast binnen). In elk geval letterlijk. Het is de vraag of Rammstein nog steeds kan overtuigen of verrassen (laat ik hier niet ‘verassen’ schrijven). De show zal vast wel weer mooi en spectaculair zijn, maar muzikaal komen ze zelden meer echt prettig onverwachts uit de hoek. Misschien is het zelfs ondertussen een parodie op zichzelf geworden (wie verzint er ook zo’n zoete term als ‘Tanzmetall’), maar ik hoop toch dat de Duitsers mij zullen overrompelen met een vurige show. En dát bedoel ik dan dus ook figuurlijk. En anders blussen we het wel met bier uit de biergarten. Veel plezier!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven