Phoenix – Bankrupt!

phoenix-bankrupt.pngOpvallend toch, hoe de volgorde van nummers op een album je indruk ervan bepaalt. Ik heb Bankrupt!, de vijfde plaat van het Franse Phoenix, beluisterd via de Android-app Play Music en die heeft dus lak aan tracknummers. Ik kreeg de tracks domweg in alfabetische volgorde. Te beginnen dus met het te zweverige titelnummer met die Jon Hopkins-achtige intro, het zwakke “Bourgeois” en het romantische “Chloroform” – met gek Radiohead-slot – dat direct doet denken aan Phoenix’ meesterlijke debuutplaat United uit 2000. De handvol goeie nummers kwamen bij mij achter elkaar aan het eind, zoals “Oblique City”, “SOS in Bel Air” en “The Real Thing” (die in het echt verspreid over de plaat staan), en dan is de indruk eigenlijk al gemaakt: Bankrupt! is een van Phoenix´ minder boeiende platen. Songtitels als “Trying to be cool” had deze band nooit nodig. Cryptische lyrics, een experimenteel en zwaar studioproces onder leiding van (wederom) Philippe Zdar, een bonus-cd vol met demo’s, outtakes en valse probeersels, nergens die sprankelende eenvoud die zo uniek was voor Phoenix… al moet gezegd dat er toch wel wat fijne popliedjes op dit album staan. Maar is het goed genoeg om het grote succes in Amerika van Wolfgang Amadeus Phoenix te consolideren? Waarschijnlijk wel, met wat radiopayola. En er zijn weer aardige remixes. Phoenix stond dit jaar succesvol als headliner op Coachella, dat is natuurlijk prachtig. Ter vergelijking, op Pinkpop staat de band helaas niet eens op de mainstage. Bankrupt! is geen slecht album, maar Phoenix kan veel beter dan dit.
Ik verwacht overigens dat de band Darlin’, (met als enige wapenfeit deze twee nummers) nog een keer voor de grap wordt hergeopricht. Die heeft intussen miljoenenpotentieel.


mij=Glassnote / Warner

6 reacties

 1. Ludo

  ik kreeg halverwege de neiging om If I Ever Feel Better maar weer snel op te zetten. (En deed dat dan ook maar.)
  Er zijn natuurlijk wel meer bands die met elke plaat succesvoller én slechter worden, maar dit is toch wel een uiterst raadselachtig voorbeeld.

 2. Stonehead

  ik kreeg halverwege de neiging om If I Ever Feel Better maar weer snel op te zetten. (En deed dat dan ook maar.)
  Er zijn natuurlijk wel meer bands die met elke plaat succesvoller én slechter worden, maar dit is toch wel een uiterst raadselachtig voorbeeld.
  De video bij “Trying to be Cool” is dan wel weer cool, op een OK Go-achtige manier:
  http://www.youtube.com/watch?v=OePvsCfKHJg
  Een andere video bij “Entertainment” is in de tuin van Versailles geschoten, met een drone, zo las ik vandaag in de commentaren bij een De Correspondent-stuk over drones.
  http://www.youtube.com/watch?v=8c3PoD_qW1Y
  Verbluffende remix van “SOS in Bel Air” door mijn held Jackson & His Computer Band:
  https://soundcloud.com/phoenix/sos-in-bel-air-jackson-and-his

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven