Various Artists – Suburban Sleazy Listening At The Juke Joint

Various Artists - Suburban Sleazy Listening At The Juke JointJuke joints waren meer of minder legale bars die ontstonden als vertier voor zwarte landarbeiders, vooral in de zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten. Naast drank waren muziek, gokken en dansen belangrijk in de juke joints en mannen als Robert Johnson en Son House voorzagen er in hun levensonderhoud. De muziek was altijd op blues gebaseerd, maar kon veel kanten uitwaaieren. Onder de titel Suburban Sleazy Listening At The Juke Joint bracht Suburban tegen een mooi prijsje een verzameling muziek uit hun catalogus die volgens hen wel in de juke joints zou passen. Soms kun je daar je twijfels bij hebben – Black Bottle Riot’s “Exit Spoiler” is daar wat strakke rock voor, hoewel zeker niet vervelend -, maar meestal is het inderdaad wat rootsier en bluesier. The Pignose Willy’s bijvoorbeeld. Ze mogen dan zo Hollands zijn als hagelslag, je voelt de benauwende hitte van de juke joint bezit van je nemen bij hun “Fuzzbone Slim”. Het is ook zeker niet de enige track waarin de mondharmonica een prominente rol opeist. Er staat grotere namen op, zoals Shaking Godspeed en Reverend Payton’s Big Damned Band, maar er komen ook wat minder bekende bands voorbij. Tot mijn eigen verbazing bleek ik overigens The Hillbilly Moon Explosion’s fijne bijdrage “My Love For Evermore” – met een lieflijke zangeres en een rasperige zanger – al te kennen. Het gaat wat ver om te beweren dat het allemaal feestelijke muziek is, zoals Suburban doet, maar in elk geval is het allemaal bezielde, puntige rock wat de klok slaat. De vijftien songs op deze cd zou je misschien niet altijd bij elkaar verwachten, het is en blijft een mooie kennismaking met veel leuks – voor weinig.


mij=Suburban

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven