Elephant – Shooting For The Moon / Dawn Brothers – Alpine Gold

Omdat het nu eenmaal onmogelijk is om alles te luisteren zijn er aan het begin van dit jaar stapels ongehoorde albums uit 2023 over. Reden genoeg om, nu er nog weinig tot geen nieuwe releases zijn, twee platen onder de aandacht te brengen die het verdienen om gehoord te worden. Daarvoor hoefde ik het niet ver te zoeken want twee Rotterdamse bands maakten een album met internationale allure.

In september kwam Elephant met het tweede album Shooting For The Moon. In 2022 debuteerde de band met Big Thing, een heel fijn album met westcoast-achtige rootsrock. Op X omschrijven ze zichzelf als ‘the next big thing’. Grote woorden met een knipoog naar de albumtitel van de debuutplaat natuurlijk, maar zo gek is het helemaal niet want Shooting For The Moon is een lekker album dat zich kan meten met internationale concurrenten. De folky westcoastsound met fijne meerstemmige zang is in de tien songs prominent aanwezig. Hier en daar wordt de kalmte doorbroken door een prikkelende gitaarpartij van gitarist Michael Broekhuizen. Waar hij zijn inspiratie vandaan haalt is niet moeilijk te raden, de unieke en dwarse gitaarpartijen van Wilco-gitarist Nels Cline klinken door in zijn solo’s. In “The Morning” weerklinkt heel duidelijk de sublieme gitaarsolo van Wilco’s “Impossible Germany”. In ruim een half uur dompelt Elephant je onder in tien lome en folky liedjes. Pablo van der Poel (DeWolff) produceerde het album en zorgde voor een passend vintage geluid. The next big thing, shooting for the moon, het is duidelijk dat Elephant hoog inzet en waarom ook niet? Shooting For The Moon heeft kwaliteit genoeg.

Excelsior

Dat geldt ook voor stadsgenoten Dawn Brothers. Alpine Gold kwam eind oktober uit en is hun vierde album, het vijfde als je Double Cream dat ze vorig jaar samen met DeWolff maakten meerekent. Op Alpine Gold waart de geest van The Band rond. De invloed van de Canadese band is duidelijk hoorbaar in de elf songs door de samenzang en de orgelsound van toetsenist Rowan de Vos. Het klinkt echter nergens als een kopie. Dawn Brothers gooit een snufje soul, blues en americana in de blender en destilleert daar hun eigen fijne sound uit. Producer Paul Willemsen zorgde voor het mooie vintagegeluid dat nergens oubollig klinkt. Wanneer ik Alpine Gold op tijd in 2023 gehoord had zou het album zeker een plek in mijn jaarlijstje van 2023 hebben gekregen. De songs, melodieën, het geluid, alles klopt op deze plaat. Het schijnt dat het een belevenis is om Dawn Brothers live te zien spelen. Daarom is mijn eerste en enige goede voornemen van 2024: Dawn Brothers live zien.

Excelsior

File: Elephant – Shooting For The Moon
File Under: Wilco on the westcoast
File Facebook: [Elephant op Facebook]
X File: [Elephant op X]

File: Dawn Brothers – Alpine Gold
File Under: Roots uit Rotterdam
File Facebook: [Dawn Brothers op Facebook]
File Instagram: [Dawn Brothers op Instagram]

4 reacties

  • fuc

   Hallo Bart-Jan,

   Waar heb je het album naartoe gestuurd? Ik vermoed dat het naar de oorspronkelijke oprichter van deze site is gestuurd, Coen Schilderman. Ik zal het hem vragen. Excuses voor de late reactie.

   Groet,

   Janine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven