De Staat – I_CON

de_staat-i_con.jpgCitaat uit een van mijn Google Hangouts deze week: ‘Witch Doctorrrrr!’ Waarop fluks het antwoord volgde: ‘TUM TA DUM TA DUM!’ De Nijmeegse rockband De Staat heeft weer een sprankelend nieuw opus afgeleverd. Nog steeds is De Staat een samenraapsel van stonerrock, ketelmuziek, gekte en meeneuriebare wijsjes. Stond de vorige Staatplaat nog in het teken van rauwe distortion (met visueel steampunk als thema), deze derde heeft iets joligs, iets circusachtigs. Titel en teksten gaan over allerlei soorten zwendelaars en muzikaal zijn er voor het eerst allerlei fluiten in sommige nummers gekropen. Dan heb ik het over de openingsnummers “All Is Dull” en “Build That, Buy That”, die ik ook meteen het leukst vond aan dit album. “Get It Together” had op de nieuwe Franz Ferdinand kunnen staan en “Wonderer” op de nieuwe Queens of the Stone Age. Goeie songs. Klasse! De slepende ballad “Devil’s Blood” bleef daarentegen juist wat later bij me hangen door zijn mooie melodie. Wat een koninklijk refrein zeg, met die drumroffels er doorheen! Ik luister geen radio meer, dus toen ik in de trein op 3voor12 las dat 3FM blijkbaar juist dit nummer uitgekozen heeft tot Megahit, werd ik overvallen door een tinteling die ik al lang niet meer gevoeld had. Datzelfde mooie gevoel als een Radiohead-plaat op 1 eindigt in alle jaarlijstjes. Wat de fuck, zeg. Yeah! Hoe klinkt die Megahit-jingle eigenlijk tegenwoordig? Joh, als je eens wist hoeveel Alarmschijf-jingles ik nog op cassettebandjes heb staan… Maar goed. I_CON dus. Speciale vermelding nog voor “Make Way For The Passenger”, dat met een bezetenheid voortjaagt waardoor ik het gelijk opnieuw opzet. Is dan alles goed aan I_CON? Nou, aan het eind kakt het wat in. “I’ll Take You” (met Janne Schra) is niet zo mijn ding en “Down Town” doet me net wat teveel aan de weinige lelijke Caesar-liedjes denken. Maar dat zijn kleine minpuntjes op de leukste rockplaat die ik sinds lange tijd gehoord heb.


mij=Mascot Music

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven