Thought Chamber – Psykerion

Thought Chamber - PsykerionSoms vergeet je feitjes uit je eigen recensies. Ik was namelijk verbaasd te lezen dat gitarist Michael Harris deel uitmaakt van Thought Chamber, hoewel ik dat zelf al ooit meldde. Van Harris recenseerde ik een solo-album, Ego Decimation Profile. Harris en zanger Ted Leonard (Spock’s Beard, Enchant, Affector) zijn overigens de enige nog overgebleven leden van de band die in 2007 debuteerde met Angular Perceptions. De band is aangevuld met drummer Mike Haid (uit Harris’ eigen band), toetsenist Bill Jenkins (uit Enchant) en bassist Jeff Plant. Psykerion is een conceptalbum over de jongen Avakus en zijn reis door het sterrenstelsel Psykerion. Harris is een veelzijdige gitarist, maar toch vooral een rocker. Dat is regelmatig te horen. “Light Year Time” is bijvoorbeeld een mix van classic rock en prog die heel sterk aan Presto Ballet doet denken. Ted Leonards zang gaat daar met lange uithalen in mee, trouwens. Ook Kansas is regelmatig niet ver weg. In “Recoil” is zelfs een viool te horen. Op andere momenten steekt Savatage de kop op in het gitaarwerk. Het is overigens geen tweemansband-met-hulpjes. De toetsen zijn (natuurlijk) ook heel prominent, maar het drum- en baswerk is ook niet te versmaden – luister maar eens naar “Kerakryps”. Psykerion staat bol van de technische hoogstandjes, met zo nu en dan een überdramatische opbouw en het is nog een conceptalbum ook. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om onder een overmaat aan bombast te bezwijken. Niet-proggers zullen dat ook vast zo ervaren, maar wie wel van prog houdt mag dit album eigenlijk niet missen. Harris, Leonard en kornuiten balanceren soms op het randje, maar weten vanaf het begin het evenwicht te vinden tussen classic rock, prog en fusion. En dan is dat balanceren ineens ongelofelijk knap.


mij=Inside Out

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven