Chaos Club – Ghost In The Shell

chaos_club-ghost_in_the_shell.jpgWat maakt nou een goeie drop? Dat is een beetje de hamvraag bij Chaos Club. Dit Nederlandse project van Chuck Burgess en Collin Kuster lijkt geen beetje op Pendulum. Het is echt exact hetzelfde soort brostep-meets-drum’n’bass met mannelijke autotune/echo-vocals. Veel songs hebben ook dezelfde opbouw, zoals de lekkere single “Hyperdrive”. In “Collider” zitten leuke 8-bit geluidjes. Skrillex zou het net zo doen en een plaat als deze is op zich mijn kopje thee. Maar je voelt hem al aankomen: ik zal Ghost In The Shell toch echt niet even vaak opzetten als Immersion. (Sorry!) Ik zal een paar voorbeelden geven waarom. “Hadron” begint in een happy-go-lucky ritme, maar in de laatste minuut moet het dan zo nodig opeens uptempo drum’n’bass worden. De overgang daarheen is fantasieloos gedaan, met spanningsopbouw of een vette riff kan zoiets veel beter. De drums en het fizzige synthlijntje in het nog veelbelovend beginnende “Vengeance” klinken uiteindelijk allemaal even futloos. De dreigende blikken op de cover verbleken enigszins bij dit gebrek aan smaakvolle agressie. Met Ghost In The Shell op je oordoppen tijdens het sporten geef je gewoon net niet dat laatste beetje energie. Advies aan Chaos Club luidt dus: step up your game! Dat doet de concurrentie namelijk ook. En dan niet alleen qua drop. Acts als Knife Party vallen op door hun lyrics, Zomboy en Owl Vision door hun monsterlijke synths, Arkasia voegt IDM toe aan Pendulums sound, Savant 8-bit en ook Royalston laat zien dat dnb-ritmes nog steeds innovatief kunnen zijn. Als ik Chaos Club als dj tussen dat soort bands in draai, hoor ik overduidelijk het verschil. In “Strained Heat” komt er zowaar opeens een zangeres langs, maar Chase & Status of de Qemists gebruiken dat gegeven beter. Of luister eens naar Dark Elixirs dubsteptrack “Semi Tone” hoe je percussie wél gevoel meegeeft. Zou het misschien zo zijn dat Chaos Club vroeger plattelands-deephouse maakte voordat de Pendulum-samplebibliotheek werd geplunderd? Het knullige “Wasd” doet dat namelijk vermoeden. Een beetje creatiever op de volgende plaat graag, en verander dan meteen die bandnaam!


mij=M.A.R.S. Worldwide / Dying Giraffe

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven