The Kenny Wayne Shepherd Band – Goin’ Home

The Kenny Wayne Shepherd Band - Goin' HomeHet zal aan de dubbele voornaam gelegen hebben, maar bij Kenny Wayne Shepherd dacht ik altijd meer aan kuntrie dan aan blues. Pas bij album nummer acht (nota bene een coversalbum) kom ik erachter dat hij van de hedendaagse bluesgitaristen misschien wel degene is die het meest in de voetsporen is getreden van Stevie Ray Vaughan, al jaren een grote favoriet van me. Shepherd is inderdaad een groot bewonderaar van Vaughan en steekt dat hier niet onder stoelen of banken met een perfecte cover van Vaughan’s “The House Is Rockin'” van diens laatste studio-album In Step. In zijn band zit naast zanger Noah Hunt en toetsenist Riley Osbourne bovendien drummer Chris Layton uit Stevie Ray Vaughans Double Trouble. O ja, en ene Tony Franklin (The Firm, Blue Murder, Whitesnake) als bassist, ook niet geheel onbekend… Bij een coversalbum ontkom je mmestal niet aan een lange lijst bekende namen. Het geldt zowel voor de covers – van BB King, Albert King, Willie Dixon en Johnny Guitar Watson bijvoorbeeld – als voor de gasten. Naast die toch al fijne band komen er ook muzikanten langs als Ringo Starr (op “Cut You Loose”), Warren Haynes (Gov’t Mule, op “Breaking Up Somebody’s Home”), Keb’ Mo’ (“Born Under A Bad Sign”) en Kim Wilson (Fabulous Thunderbirds, op “I Love The Life I Live”). Veel tracks zijn al vaker gecoverd, met als risico dat het niet meer dan de zoveelste cover wordt. Hier niet. Luister maar eens naar Albert Kings “Born Under A Bad Sign”. Goin’ Home is opgenomen in Shepherd eigen thuisstudio, maar staat ook voor de terugkeer naar de songs waarmee hij zich ooit het gitaarspel eigen maakte. Er zijn mensen die neerkijken op coversalbums, al is de blues bij uitstek een genre waarin oude songs en artiesten in ere gehouden worden. Zeker wanneer je dat doet als Shepherd, met liefde en eerbied voor de originelen, kun je daar moeilijk bezwaar tegen hebben. Al die gasten zijn eerder een bonus dan dat ze nodig waren om er een prachtalbum van te maken. Het is een regelrechte schande dat ik Kenny Wayne Shepherd niet eerder ontdekt heb. Morgen is Shepherd in Nederland te zien in Atak in Enschede, en ik baal als een stekker dat ik er niet bij kan zijn. Dan Goin’ Home maar een keer extra opzetten…


mij=Provogue / Mascot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven