King of the World – KOTW

King Of The World - KOTWQua hypocrisie staat Johan Derksen voor mij op hetzelfde niveau als Gordon en Albert Verlinde. Ik ga doorgaans dan ook niet vrijwillig naar een programma zitten kijken als hij daar onderdeel van is. Morgen maak ik daar een uitzondering op. Dan is er in Derksen On The Road (RTL7, 23.00 uur) namelijk aandacht voor King Of The World. Hoewel de bandnaam me in eerste instantie niets zei, was een blik op de hoes voldoende om me blij te maken. Ik zag dat Erwin Java, bekend van Herman Brood, Harry Muskee en nog veel meer mooie dingen, de gitarist is. Hij is overigens niet de enige ervaren rot in deze band. Drummer Fokke de Jong zat in Normaal, zanger/bassist Ruud Weber is lid van het Snowy White Blues Project en toetsenist Govert van der Kolm speelde onder andere bij Matt Schofield, Coco Montoya en Dede Priest. Allemaal mannen die de blues van haver tot gort kennen, en dat hoor je. Java soleert zich een slag in de rondte, terwijl de rest van de muziek over het algemeen wat ingetogener is. Dat is logisch, want Weber heeft een portie soul in zijn stem die je niet wilt laten ondersneeuwen in een bak recht-zo-die-gaat-riffs. King Of The World moet je dan ook eerder zoeken in de hoek van Robert Cray dan in die van Joe Bonamassa en aanverwanten. Luister maar eens naar “Beating Like A Drum”: een mooi ingetogen drumpatroon, bijna jazzy gitaarwerk en Van der Kolm die kiest voor een eenvoudige, maar o zo effectieve orgelpartij. Je ziet bijna voor je hoe ze met grijnzen van oor tot oor juist *niet* die harde snaredrumklap, *niet* die vette riff en *niet* die ingewikkelde orgelpartij speelden. Juist door het klein te houden krijgt het de impact die het nu heeft als er een mooi detail tussendoor gegooid wordt. Elf eigen tracks lang is het fenomenale ontspannen blues, die alleen maar mooier wordt als je beter luistert.


mij=KOTW / Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven