Breakaway – Breakaway (reissue)

Breakaway - Breakaway / Straight to the TopEr bestaat een categorie muziekreleases genaamd ‘re-issues’. Er is tenslotte een gigantische voorraad geweldige muziek van vóór 2014 die aan de aandacht van het publiek ontsnapt is – ook aan de connaisseurs – en die opnieuw ontgonnen moet worden want toch wel goed enzo. Maakt u bijvoorbeeld kennis met de groep Breakaway uit Illinois, die in 1977 en 1979 twee platen maakte, die nu opnieuw uit zijn op één cd – die hoes! Die hoes! Veel meer ONTZETTEND JAREN ZEVENTIG krijgt u het niet. En wat moet u daarmee? Nou, het fantastische “Understudy DJ” aanzetten bijvoorbeeld. Het woord ‘GUILTY PLEASURE’ staat er in koeienletters overheen geschreven. Zelfs The Scissor Sisters leggen het af tegen deze funky opperdisco met zijn geinige stereo-effectje. En “Work with the Music” is ook leuk. Tot slot heeft de vlakke ballad “My Symphony” keurige The Pretenders-kwaliteit, Billy Joel zo u wilt. Dat ik als recensent zo ongeveer met maagkrampen en omgekrulde tenen de telefooncentrale-wachtmuziek op de rest van de plaat heb moeten doorstaan (“Who Was It This Time” brrrrrrr), en mijn vriendin gillend het huis uit rende, dat mag u gevoeglijk vergeten. Tonny Eyks lottoballentune is er niets bij. Want zo ging dat vroeger. Rob Stenders, die ik op dit gebied als connaisseur beschouw, heeft het ook vaker verteld. Artiesten als Edgar Winter brachten vre-se-lijke platen uit maar daar stond dan wel opeens wel goddelijke gospeldisco als “Save the Planet” tussen (en pathetisch zoete, maar o zo prachtige ballads als “Dying to Live”). Er moet een heel universum aan onontdekte muziek op dit gebied bestaan, waar enkel dj’s als Hunee, Antal en Sadar Bahar zich wagen. In dit tijdperk van sampling en schijnbaar onbeperkte data is het echter zonde om dan alleen die ‘hits’ opnieuw onder de aandacht te brengen, dus krijg je als consument alle bagger ook opnieuw binnen. Maar goed, daar hebben we tegenwoordig playlists of het kopen van losse nummers voor. “Understudy DJ” blijft ook anno 2014 een heerlijke ontdekking.


mij=BBE / !K7

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven