Lowlands 2014 – Voorpret

Het vermoeden is dat de naam die het meeste zal vallen op Lowlands 2014, de naam Bertha zal zijn. Nee, Bertha staat niet in de Alpha, ook niet in de wat belachelijk genaamde Tïtty Twïster, maar ligt als ex-orkaan voor de kust van Nederland en gaat ervoor zorgen dat Lowlands 2014 een van de natste in de geschiedenis aller Lowlands zal worden. Nu al goed voor de foto’s en alle sterke verhalen achteraf. Of dat ook een reden is dat er momenteel massaal kaarten gedumpt wordt op sites als Marktplaats en Ticketswap? Het zou zo maar kunnen. Het speelt ongetwijfeld mee. Want Lowlands was de laatste jaren toch een hype geworden, waarbij aanwezig zijn en gezien worden – en misschien zelfs gewoon de verwachte winst op het doorverkopen van je kaartje – belangrijker waren geworden dan de bandjes die er speelden. En je hippe festivalkleding komt natuurlijk minder goed uit, onder een poncho.


mij=Door: Gr.R.
Waarmee we komen op de line-up. Al jaren een bron van klachten. Lowlands verkocht toch wel uit, dus de organisatie hoefde minder moeite te doen, werd er beweerd. Terecht of niet? Als we een snelle blik op de line-up werpen dan valt in eerste op dat het aantal “grote namen” beperkt is. Stromae en Volbeat op de zaterdag in de Alpha en wonderbaarlijk genoeg, The National in de Grolsch en Skrillex en Queens of the Stone Age op de zondag. Waarbij het me verbaast dat Skrillex nog voor QotSA speelt. Dat leek me nu een leuke afsluiter voor het festival. Als we even om ons heenkijken dan zien we dat er momenteel ook niet veel toert dat dit in de schaduw kan stellen. Pukkelpop heeft de onvermijdelijke Editors maar ook niet veel meer, als je de dance even niet meerekent (Robyn & Royksopp, Pendulum). Uit de, redelijk beperkte pool van topacts waar je uit kunt kiezen, toert er ook niet niet zo heel veel. En hoe vaak kun je een Kings of Leon, Metallica of Pearl Jam hebben? Kortom, we kunnen het er wel over hebben wat er niet staat. Maar dat wat er wel staat is interessanter. Want daar gaan we naar kijken. We pakken er per dag een paar uit en op een uitzondering na sturen we u niet naar de Alpha.
De Blood Red Shoes kunnen we wel aanraden, maar dat gaat u toch niet zien, omdat u nog in de rij voor de ingang staat. Ieder jaar weer een probleem. Gooi toch gewoon op tijd dat terrein open! Wat dan wel? Rooie Waas natuurlijk. Elektrokakafonie met teksten die u zo meebrult. Zelden kwam u sneller en beter in de stemming. Is u dat wat te wilt, dan kunt u naar Luke Sital-Singh. Aanstormend singer songerwriter talent. Bekijk’m van dichtbij, nu het nog kan. Bombus voor uw lompe herrie, Marmozets als uw rock een ietwat ingewikkelder mag en we dansen de nacht in met de Ierse folk, op Pogues-snelheid, gespeeld door de Duitsers van Fiddler’s Green. Serveren ze Guinness op Lowlands?
De zaterdag dan. Mocht u al een ietwat druistig zijn geweest op vrijdag, dan is uw route de volgende: Via de Zweedse Americana van First Aid Kit, gaat u naar naar de perfecte pop van Real Estate. Om vervolgens de singer songwriter en gitaarvirtuoos Nick Mulvey te bewonderen. De rest rent onverwijl naar Sleaford Mods. Rauwer gaat u uw rap niet krijgen. Sleazy electronica en puike Engelse straattaalrap, met een onvermoede diepgang en een uitstekende punk attitude. Larry and his Flask geeft een folkfeestje, met de nodige whisky in die flask. Natuurlijk gaan we ook naar The National kijken. Niet voor het eerst op Lowlands maar intussen naar de Grolsch toegegroeid.
Op de zondag gaan we toch een keer naar de Alpha. Want Yolandi van Die Antwoord vindt ons freaky en daar houdt ze van. Zuid Afrika’s meest bekende rapcrew zal het dak er weer af laten gaan. Mocht u dan nog niet klaar zijn, dan gaat naar de freakshow van Little Big. Deze Russen trekken het concept van Die Antwoord nog een tandje verder. De psychodelische pop met Pink Floyd-invloeden van Jonathan Wilson heeft ons dan al prettig wakker gekabbeld. SOHN brengt heerlijk knisperende electronika, waarmee we zolang maar zeker bij de Grote Vrouw van die festival zijn aangekomen. Annie Clark oftewel St. Vincent. Zij combineert als sort van finale alle genres nog een keer en laat zien hoe je een enigmatische frontvrouw bent.
U ziet het, als u zich gaat vervelen op Lowlands 2014, dan ligt het toch aan u. Neem voor de zekerheid toch maar wel een hippe regenjas mee…

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven