John Mayall – A Special Life

John Mayall - A Special LifeJohn Mayall is zo’n naam die menig rockliefhebber eigenlijk alleen van horen zeggen kent, terwijl er wel tal van cd’s in de kast staan van muzikanten die bij multi-instrumentalist Mayall het vak leerden. Dat is ook niet zo gek, want dat waren onder andere Eric Clapton, Jack Bruce, maar liefst drie leden van Fleetwood Mac (Peter Green, John McVie én Mick Fleetwood), Mick Taylor (Rolling Stones), Dick Heckstall-Smith, Andy Fraser (Free), Walter Trout en vele, vele anderen. Daarnaast was hij met zijn Bluesbreakers een van de drijvende krachten voor de opgang van de Engelse blues eind jaren zestig. In 2008 ontbond hij de Bluesbreakers om meer vrijheid te hebben. Inmiddels heeft hij echter in feite weer een vaste band met gitarist Rocky Athas, bassist Greg Rzab en drummer Jay Davenport. A Special Life is het tweede album met deze band. Vier songs van Mayall, een van Rzab en eentje van toetsenist C.J. Chenier, die ook meespeelt. De openingstrack “Why Did You Go Last Night”, een cover van Clifton Chenier (inderdaad, familie van), is een lekkere shuffle die de toon zet voor het album: ontspannen blues, met muzikanten die de ruimte krijgen van elkaar, zonder dat het kijk-mamma-zonder-handen-werk wordt. Verder covers van onder andere Albert King (“Floodin’ In California”) en Sonny Landreth (“Speak Of The Devil”). De teksten zijn overigens lang niet altijd zo ontspannen als de muziek, zoals blijkt uit “World Gone Crazy”. Mayall is geen groot zanger, maar door de warme Chicago blues die de zang omlijst stoort dat nergens. Mayall en zijn band hebben in slechts zes dagen een bak passie vastgelegd waar velen alleen maar op mogen hopen.


mij=PIAS / Rough Trade

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top