The Echelon Effect – Atlantic / Pacific

The Echelon Effect - Atlantic / PacificIk houd van albums die een duidelijke geografische component in zich hebben. Als ze dan ook nog eens gelinkt zijn aan een historische gebeurtenis dan heb je mij al snel voor je gewonnen. Dat heb ik altijd al gehad. Zo was ik als 15-jarige diep onder de indruk van Don Airey’s K2-album dat het verhaal vertelde van de desastreuze beklimming van de riskante K2-berg in de Himalaya waarbij flink wat mensen om het leven kwamen. Dat helden als Gary Moore en Cozy Powell hun medewerking verleenden aan het album van de studiocat Airey hielp natuurlijk ook wel mee.
The Echelon Effect - Atlantic / PacificOp het tweeluik Atlantic / Pacific van The Echelon Effect doet David Walters het gros in zijn eentje. Al krijgt hij in een paar hulp van leden van God is an Astronaut en Codes in the Clouds-leden. Dat verklapt ook bijna wel gelijk uit welke hoek de muziek komt: post-rock. De titels van de twee albums zelf verraden natuurlijk al gelijk waar dit tweeluik over gaat. Op meeslepende wijze neemt Waters je mee op een reis over de twee oceanen. Beide albums zitten meer in de mijmerende melancholische kant van de postrock dan dat ze het zacht-hard-zacht-adagium bezigen. De start van Atlantic ligt op de zuidwestpunt van Engeland en vanaf daar stuurt kapitein Walters zijn schuit in westelijke richting op een reis die uiteindelijk eindigt in Panama. Pacific verkent de wateren rond Californië en Mexico. De songs geven grosso modo een positieve kijk op beide oceanen. Er is weinig plek voor wispelturigheid en gevaar onderweg. Die zul je normaal gesproken onderweg toch ook tegenkomen, lijkt me. Maar dat Walters ervoor kiest om schoonheid, rust en hoop de boventoon te laten voeren wil niet zeggen dat de albums simpele opeenstapelingen van wiegende melodietjes zijn. Walters weet juist heel goed accenten te leggen en variatie aan te brengen binnen de gekozen grenzen. Het maakt dat je beide albums keer op keer blijft beluisteren en de reizen zich als het ware voor je ogen afspelen. Het zijn albums die erom vragen om verfilmd te gaan worden. Ik zou gaan kijken.


mij=Glidescope / Import

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven