Dredg – El Cielo

Laeteralus van Tool vond ik veel te klinisch. En live was dat in Groningen in de Oosterpoort eigenlijk alleen nog maar erger. Allemaal een beetje te berekend en niet de emotie die ik met name op Undertow wel hoorde. Gelukkig was er dankzij nl.muzieker Riny een meer dan smakelijk alternatief voorhanden. Hij postte in de usenetgroup nl.muziek over een bandje genaamd Dredg dat voor hem dé ontdekking van het jaar 2001 was. Zijn referenties logen er niet om: Rush, Radiohead, Pink Floyd, Tool. Genoeg reden om eens te gaan zoeken naar Leitmotiv. Blijkt die jongen toch zo maar gelijk te hebben 🙂 Aardig wat nl.muziekers hebben die plaat aangeschaft die verder helemaal niets losmaakte in Nederland volgens mij. Goede band om dat wat ik miste bij Tool op de laatste plaat te compenseren. Doordat die eerste plaat verder niets ‘deed’ in de lage landen verbaast het me ook niets dat de opvolger van Leitmotiv, El Cielo, totaal geen aandacht krijgt. En wat een onrecht wordt ze daarmee aangedaan! El Cielo moest ik even op me laten inwerken, de sleutel tot de schoonheid van deze plaat komt pas na enkele draaibeurten (met koptelefoon of iig op flink volume!) tot mijn beschikking. Zo divers en spannend hoor je het zelden nog in de hedendaagse rock (om maar eens een cliché te gebruiken). Niet zulke ‘extreme’ tracks als bijvoorbeeld “Penguins in the Dessert” van Leitmotiv, maar genoeg bites nog over. Stilstand is achteruitgang en deze plaat is een geen stilstand, nog achteruitgang, maar een enorme stap vooruit vanaf het toch al niet kinderachtige Leitmotiv! Tracks als “Sanzen” waarin zanger Gavin Hayes doet denken aan Keith Caputo en het warme bad waarin je je waant in “Triangle” (met GYBE achtige gitaarpartijen) maken me stil. Om met afsluiter “The Canyon Beyond Her” te spreken: ‘Does anybody feel this way? Does anybody feel like I do?’ Ik hoop echt van harte dat deze plaat alsnog de aandacht krijgt die het verdient!

File: Dredg – El Cielo
File Under: Voer voor jaarlijst, wat heet: plaat van het jaar

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top