Whipster – Strange

My First Sonny Weismuller / Konkurrent

Het postuum uitbrengen van een plaat ligt vaak gevoelig. Zou (de dode) artiest wel gewild hebben dat op deze manier zijn naam te grabbel gegooid zou worden? Van Jeff Buckley verscheen één plaat voor zijn vreemde verdrinkingsdood in de Mississippi. Na zijn dood staat de teller al op 4 en je kunt je afvragen of hij er erg gelukkig mee zou zijn. De door Tom Verlaine geproduceerde opnames voor For My Sweetheart the Drunk keurde hij zelf af, maar ze werden als Sketches (For My Sweetheart the Drunk) toch uitgebracht. Velen vroegen zich na het horen van die plaat af waarom hij de opnames afkeurde, want ‘men’ vond dat ‘ze’ best goed klonken. Buckley dacht daar anders over blijkbaar en je kunt je afvragen of zijn moeder er goed aan deed de plaat uit te brengen. Voor de nu uitgebrachte plaat van Whipster geldt dit niet. Alhoewel geen lid van de band Jan Heddema drukte als producer toch een flinke stempel op de plaat. De opnames van Strange werden afgerond twee weken voor de dood van Heddema. Gezegd moet worden dat Whipster met de hulp van Heddema een puike plaat hebben afgeleverd die on-Nederlands goed klinkt. In een instrumentale track als ‘You Are Not Here Anymore and I Miss You’ waan je je in bijna Canada op een Neil Young plaat in één van zijn gitaarperiodes. In andere tracks doolt de geest rond van The Joy Division en lijk je in Engeland te vertoeven, maar het meest voel je je thuis in de ondergrondse Amerikaanse rock van ondermeer de Wipers en the Dream Syndicate, zonder ook maar een moment het idee te hebben dat je naar een klakkeloze kopie van deze bands zit te luisteren. Daar zou je Whipster te kort mee doen. Spaarzaam doch smaakvol ondersteunt door accordeon, orgel en cello heeft Whipster een prachtige gitaarplaat gemaakt, waar Heddema postuum trots op kan zijn!

File: Whipster – Strange
File Under: Amerikaans ondergronds

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven