VA – Almost You The Songs Of Elvis Costello

Jonatha Brooke zei het mooi afgelopen zondagavond in de Melkweg: Waarom zou je een liedje (live) spelen van een ander als je al helemaal verliefd bent op het origineel, je doet het toch niet snel beter? Daarom speelde ze nooit covers. Tot nu toe, afgelopen zondag speelde ze namelijk wel een cover. Ze had namelijk een goede reden gevonden om “Eye in The Sky” van Alan Parsons te spelen. Ze vond het altijd een walgelijk nummer zoals het op plaat stond, maar had het vermoeden dat het eigenlijk best een goede song is. Ik was het niet helemaal met haar eens, maar inderdaad was haar uitvoering van deze hit meer dan geslaagd. Tributes zijn daarom vaak gewaagd werk. Toch durfde het kleine Glurp Records het om een Elvis Costello tribute op poten ze zetten. Onder de noemer Almost You: The Songs of Elvis Costello heeft het label 15 kleinere indie-bands aangespoord een track van Costello op te nemen. Gelukkig hebben ze hierbij niet gekozen voor de allergrootste hits van Costello. Ik moet er niet aan denken dat een ander iemand dan Elvis Costello zijn vingers brandt aan “I Want You” bijvoorbeeld, alleen van het idee krijg ik al rode vlekken. Nee, de bands hebben duidelijk met liefde zorgvuldig hun nummers gekozen. Toch zijn er wel een aantal opvallende zaken. Het grootste deel van de tracks zijn van de jaren 70 en 80 lp’s (en cd’s) van Costello gekozen. Alleen de Damnations kiezen voor een track van een jaren 90 album, “Still Too Soon To Know”. Qua stemgeluid klinkt de zanger die het meest op Costello lijkt, Fastball zanger Tony Scalzo inderdaad eng veel als Costello, maar toch een beetje minder scherp dan zijn eigen uitvoering van “Busy Bodies”. Matt Pond Pa doet een mooie warme met cello gevulde uitvoering van “Green Shirt”. De enige track die me eigenlijk niet bevalt is de uitvoering van “Indoor Fireworks” door Kevin Russel, maar laat dat nu de zanger zijn van de door mij ook niet echt geapprecieerde the Gourds te zijn….. Prijsnummer voor mij is de getergde uitvoering van “Riot Act” door Okkerville River, maar eigenlijk geldt voor alle tracks vooral dat de liedjes van Elvis Costello met groot gemak overeind blijven in een uitvoering door een ander.

File: Almost You – The Songs Of Elvis Costello
File Under: Zowaar een leuke tribute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top