Archive – You All Look The Same To Me

Bizar zeg. Er moest een naar Nederland geemigreerde Engelsman aan te pas komen om mij te wijzen op het meer dan briljante You All Look The Same To Me van het britse Archive. Ik geloofde eigenlijk gewoon niet na het horen van deze plaat dat ik er nog nooit iets over gelezen had in een Nederlands blad. Ik nam eigenlijk al aan dat het aan mij lag, alhoewel ik lees toch aardig secuur de recensies in onder andere OOR, en dacht dat ik er over heen gelezen had, maar de index leerde mij dat er geen woord over deze plaat is geschreven. Dan maar eens kijken of iemand ander er al wat over geschreven had in Nederland met Google, maar dat geeft alleen twee hits van Belgische sites. Het lag dus niet aan mij. Deze plaat is gewoon stelselmatig genegeerd door Nederlandse journalisten, dat kan gewoon niet anders of East-West heeft van de promotje een zooitje gemaakt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een Nederlandse journalist anders naar zo’n plaat luistert dan een buitenlandse journalist en elke recensie die ik gevonden heb, of het nu in het Grieks, Portugees, Spaans, Frans, Engels of Duits is, op het internet is positief tot lyrisch over deze plaat. Maar laat ik me er verder maar niet te veel meer over opwinden en het over de opwindende plaat hebben! Het schijnt zo te zijn dat Archive al een tijd bezig is en van huis uit een triphop maakt(e) op haar eerste twee albums (Londinium (1996) en Take my Head (1999)). Daar is op You All Look The Same To Me dan niet zo heel veel meer van over. Met het inwisselen van een zangeres voor een zanger lijken ze hun triphop verleden grotendeels van zich afgeschud, alhoewel het nog wel smaakvol hier en daar verwerkt wordt in de nummers zoals bijvoorbeeld in Fool. You All… trapt af met een ballad van dik 16(!) minuten waarin gelijk de toon gezet voor het hele album. Als je het een beetje kort door de bocht wilt brengen zou je kunnen stellen dat ze in die 16 minuten Dark Side of The Moon samenvatten in een hedendaags jasje. En dit doen ze met behulp van gediplomeerd ouwe lul Alan Glen (vroeger Yardbirds) die de show steelt op mondharmonica. De stem van Craig Walker heeft wel wat weg van Thom Yorke, wat in Numb en Goodbye misschien nog wel het duidelijkst blijkt, want je zou een medeluisteraar best wijs kunnen maken dit onbekende tracks zijn van Radiohead. Niet alleen qua geluid, maar ook qua kwaliteit. Het mag dan misschien niet allemaal altijd even orgineel zijn wat de drie heren van Archive produceren, maar ze geven wel een nieuwertijdse draai aan oude (bekende) geluiden waardoor dit album genoeg afwisseling bezit om mij ruim 60 minuten te boeien en dat is de laatste tijd niet veel bands gegeven. Ik kan het de heren journalisten dan ook moeilijk vergeven dat ze mij deze plaat onthouden hebben die met een beetje goede wel het nog wel tot mijn eindejaarslijst gebracht zou hebben van 2002 als ik er van geweten had.

File: Archive – You All Look The Same To Me
File Under: Ideale mix van Kid A, Darkside of the Moon met een toef beat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven