Calla – Televise

Arena Rock

Het is jammer dat ze afgeschaft zijn, die kwartjes. Ik zou er nu wel één kunnen gebruiken namelijk. Want het heeft me toch aardig wat draaibeurten gekost voordat het kwartje wilde vallen bij Calla. Misschien kwam het doordat Televise, het derde album van deze naar New York vertrokken Texanen, zo somber en donkergrijs (wat erger is dan zwart) klinkt en ik daar niet aan toe wil geven in deze donkere tijden. Wat je namelijk hoort op Televise is een wel hele diepe bas, beetje weirde scherpe gitaren, zeer sobere drumpartijen (ik zou het bijna geen drummen willen noemen) flarden samples en de slome lage stem van zanger Aurelio Valle. Hij klinkt van tijd tot tijd bijna als de zoon die Robert Smith en Ian Curtis nooit zouden kunnen hebben. Als ik een gooi zou moeten doen naar een vergelijking dan zou ik ergens uitkomen tussen Nick Cave en My Bloody Valentine met flarden Godspeed! You Black Emperor. Bij “Strangler” dacht ik even dat Calla een wel heel bizarre variant in ging zetten van “Something’s Gotten Hold of My Heart” van Gene Pitney, maar het was alleen het eerste zinnetje dat overeenkomst had met deze klassieker, verder gaat de vergelijking ook qua tekst echt niet op. Fenomenaal blijkt na enkele luisterbeurten met de koptelefoon “Pete The Killer” met in de achtergrond een distortion gitaar die af en toe naar de voorgrond komt en dan weer naar de achtergrond verdwijnt terwijl de bas rustig laag door blijft rollen. Erg mooi. Het verbaast me niets dat zowel Godspeed! You Black Emperor als Sigur Ros Calla al gepolst heeft voor een voorprogramma, want samen zouden ze best wel eens voor een bijzonder live-avondje kunnen zorgen. Oh ja laat je niet misleiden door de naam van het platenlabel “Arena Rock Recordings“. Want voordat gedrocht in Amsterdam-Zuid er was, was er al dat kleine zaaltje dat ook Arena heette. En dat is precies waar Calla het beste tot zijn recht komt. Dit is muziek om van te genieten in een klein zaaltje met weinig mensen en dan later horen dat zij er ook waren…. echt niet dus hè!

File: Calla – Televise
File Under: Avant-gardistische Indie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven