Mono – One More Step And You Die

Je kunt het slechter treffen als band. Je bestaat een jaartje, neemt een demo op en die stuur je rond. Blijkt dat John Zorn je meer dan OK vindt en je een contract aanbiedt voor je debuutplaat. Het lijkt op een jongensboek, maar het gebeurt Mono uit Japan. Dus niet de triphop Mono uit Engeland of de Rotterdamse indie/noise Mono. Lekker handig zo’n naam… Niet alleen Zorn, die executive producer was van de eerste plaat Under A Pipal Tree, was van ze gecharmeerd, maar ook Jim O’Rourke vond ze tof en speelde al eens met ze samen. Ondanks de betrokkenheid van Zorn was hun eerste plaat ietwat te standaard post-rock. Duidelijk een bandje dat geinspireerd was door Sonic Youth en Mogwai, maar nog te weinig een eigen smoel. Wat natuurlijk ook niet zo heel gek is als je nog maar een jaar bestaat…. Nu is er een tweede plaat, One Step More And You Die, en daarop is alles een stuk beter voor elkaar. Nu nog alleen in Japan op de maarkt, maar hopelijk in april ook in Nederland in de schappen. Zal wel goed komen want de andere releases van Arenarockrecordings zijn ook gewoon te koop hier. Als je gecharmeerd bent van Post-Rock bands als Explosions in the Sky, dan kun je je platenboer al vast aansporen om deze cd te bestellen. Mono heeft namelijk op deze plaat wel een eigen smoel, is veel dynamischer, de composities zijn er flink op vooruitgegaan, de nummers zijn veel en veel strakker and above all: They ROCK! Mooiste voorbeeld hiervan is de adembenemende en ruim een kwartier klokkende tweede track “COM(?)’. Wat begint als een rustige voortzetting van het verstilde “Where Am I” bouwt langzaam op tot een wilde en luidruchtige bak herrie waarna dit weer wegzakt en je even in de waan gelaten wordt dat er iets mis is met je CD. Voordat ze je echter de kans kunnen geven om naar je stereo te lopen, slaan ze je net zo hard en strak weer om je oren dat het je pijn doet. Ook de andere tracks zijn erg dynamisch waarna het afsluitende en ietwat weirde “Giant Me On The Other Side” je weer tot rust laat komen. Ik kan alleen maar tegen de heren zaaleigenaren zeggen: haal ze snel naar Nederland komen en laat Mono ons overrompelen zoals Explosions in the Sky dat ook deed vorig jaar!

File: Mono – One More Step And You Die
File Under: Post-Rock

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven