Vals Licht – Luidkeels

Grappenmakende Brabantse sportfanaten maakten bij de Olympische Spelen van Sydney alternatieve medaille-spiegels, waarbij Noord-Brabant als aparte ‘land’ opgenomen werd. Hierbij wonnen ze het met schrijnende overmacht van de rest van de rest van Nederland. Misschien moeten we dat ook maar eens doen voor de popmuziek, want het lijkt wel een bodemloze put daar in Brabant. De ene na de andere goede tot uitstekende CD van Brabantse makelij overspoelt de rest van Nederland. Eén van die bands, die niet over het uitblijven van goede recensies had te klagen de afgelopen jaren, is Vals Licht. Zowel Lunapark als Dieseljunks ontving niets dan lof bij de heren (en dames) recensenten. Op het personele vlak zat het Vals Licht echter niet altijd mee de afgelopen jaren. Na de release van Lunapark was zanger/gitarist al eens uitgeschakeld door een foutje bij een ziekenhuisbezoek, in 2001 werd drummer Johann de Groot ernstig ziek. Bovendien werd de ‘net’ vast ingelijfde tweede gitarist Ruud Jolie gevraagd om Within Temptation te komen versterken. Jolie speelt nog wel mee op Luidkeels, maar gezien het drukke schema van Within Tempation de afgelopen twee jaar, zal het al met al niet echt het snel uitbrengen van een nieuwe plaat bevorderd hebben. Bovendien besluiten de heren in het vervolg ook nog eens hun eigen platen te gaan uitbrengen en richten hun eigen label, Diaz Records op. Misschien was het wel goed ook dat het allemaal niet zo snel gegaan is, want ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dit de uitwerking van het songmateriaal alleen maar ten goede gekomen is. Nu ligt er namelijk het prachtig vormgegeven Luidkeels, met schilderij van Koen-Fu van Beef op voorkant en geheel onterecht blijven de heren bescheiden. In de titeltrack beweert De Bruijn dat’ie geen meesterwerk heeft geschreven, maar alleen maar zijn levenswerk aflevert. Nou, we mochten willen dat er meer Nederlandstalige bands dit soort dynamische tracks maakten als “Luidkeels”, de eerst single “Alles Wat Ik Heb” en “Laat Me Alleen”! Wat ook wel eens prettig is dat je ook eens de teksten van een Nederlandstalige band ‘gewoon’ kunt volgen. Blinken andere bands uit in het lekker vaag houden van hun teksten, daarvoor is op Luidkeels geen plaats. Dat is ook een kunst is deze plaat in combinatie met de goede songs en heldere productie een meer dan prettig alternatief voor de vast weer volop langstrekkende Brabantse carnavalskrakers de komende maand..

File: Vals Licht – Luidkeels
File Under: Goed alternatief voor Brabantse Carnavalskrakers

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven