Aereogramme – Sleep and Release

Aereogramme is maar een verraderlijk bandje waar je voorzichtig mee om moet gaan. Zo ligt de band lekker op je schoot te spinnen als een slapend jonge katje dat geniet van het kroelen van je vingers door je haar. Zo scheurt ze je aan stukken als ware ze een tijger die al tijden geen lekker vers stuk vlees heeft gegeten. Op hun eerste plaat maakte dit Schotse gezelschap het wel erg bont met dit van de hak op de tak effect. A Story in White was een bizarre mix van stijlen waar binnen een fractie van een seconde brute metal om kon slaan tot lieflijke indie. Geen gemakkelijke alledaagse kost, maar wel fascinerend, af en toe verwarrend en geen moment vervelend. Blijkbaar vonden de heren het zelfs ook wel een beetje te extreem wat ze de luisteraar voorschotelden op hun debuutplaat, want Sleep And Release, hun nieuwe plaat, is een stuk gedoseerder in extremiteiten binnen één nummer. De bliksem-metamorfose van jong speelse kat tot hongerige tijger is niet helemaal weg hoor, in “Wood” en “Older” trekken ze nog flink van links naar rechts (of andersom zo u wilt). Na furieus af te trappen met “Indiscretion #243”, volgt “Black Path” dat bijna zo een plaat van hun platenbazen the Delgados zou kunnen staan, zo ehh lieflijk met strijkers en al! Deze arrangementen zijn grotendeels te danken aan het nieuwe vierde wiel aan de wagen Ian Cook, die eigenlijk altijd al lid was van Aereogramme, maar zich tot nu toe niet kon binden aan de band. Hij heeft namelijk een verleden als schrijver van soundtracks voor Tv-series en films. Dat hoor je ook duidelijk terug in de arrangementen van bijvoorbeeld “A Simple Process Of Elimination”, met de opbeurende tekst “Erase us, Erase this World“, met flarden electronica in een combinatie met strijkers. Al met al is Sleep and Release een flinke stap voorwaarts ten opzichte van A Story in White juist doordat de plaat wat meer structuur heeft maar toch ook weet te verrassen, zelfs na meerdere draaibeurten.

File: Aereogramme – Sleep and Release
File Under: Indie Rock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven