Cave-In – Antenna

Cave-In zal wel met de nek aan gekeken worden binnen het Emocore genootschap. Ze hebben namelijk hun ziel verkocht aan de duivel in disguise (lees: grote platenmaatschappij RCA) en klinken ook heel anders dan op hun brute eerste platen. En dat is natuurlijk not-done in hun ogen. In mijn ogen komen echter twinkelingen bij het horen van Antenna! Je gelooft bijna niet dat ze nog steeds dezelfde brulboei achter de microfoon hebben staan als op Until Your Heart Stops of Creative Eclipses en toch is het echt Stephen Brodsky die je hoort zingen. Ja zingen! En hoe! Het beste laat het zich misschien nog wel omschrijven als Matthew Bellamy die niet zo ver over de top gaat als deze doet in Muse. Muzikaal komt het ook wel een beetje in de buurt van Muse, maar het is allemaal net iets harder en hangt wat meer richting emo (wat tegenwoordig ook al bijna een vies woord is). Hoe dan ook ten opzichte van de EP Tides of Tomorrow doet Cave-In weer een grote stap vooruit en blijft Cave-In dus volop bezig met haar metamorfose van brute emocore naar catchy totaalrock. Waarvan ze in openingstrack “Stained Silver” gelijk het bewijs leveren. Een bak herrie met meer dan genoeg melodie om je oren niet over te doen laten lopen. De productie van deze plaat is sowieso wel dik in orde. Met dank aan producer Rich Costey groeit en groeit de plaat tot het hoogtepunt, het maar liefst negen minuten durende “Seafrost” dat één grote luistertrip is van het rollende baslijntje in de eerste helft tot de geluidsgolf in laatste drie minuten. Als met al kon het volgens mij zo maar eens zijn dat Cave-In, als ze geluk hebben dat ze opgepakt worden door de radio en genoeg airplay krijgen voor een eventuele single, dit jaar één van die bandjes is die gaat doorbreken en echt groot wordt. Brodsky verexcuseert zich van te voren al in voor alle commentaar op de ondergane veranderingen: “I don’t really hear much of a style change in our music since Creative Eclipses. To me, it’s just ethereal rock that’s catchy without sounding forced or cliched.” Zo is het en niet anders! Rock on.

File: Cave-In – Antenna
File Under: Etherische rock dus maar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top