Meindert Talma – Kriebelvisje

Ik ben een koopjesjager. Des te goedkoper de CD in aanschaf des te groter de pret. Soms zijn die koopjes ook wel ietwat wrang. Zo kocht ik bijvoorbeeld de vorige twee Meindert Talma-CDs (Leave Stumper en Dammen Met Ome Hajo) kocht ik samen voor het belachelijke bedrag van 7 euro. Ik begreep echt niet wat de eigenaar van de platenzaak waar ik deze twee cd’s kocht bezielde om deze pareltjes zo af te prijzen. Het erge was dat dit alles zich afspeelde in februari 2002 en dus was vlak na het uitkomen van Leave Stumper. Stel je toch eens voor dat Talma vlak voor een optreden in Zwolle de plaatselijke middenstand had bezocht en deze platenzaak binnengelopen zou zijn en zijn eigen platen al in de uitverkoop gevonden had. Was het hem overkomen dan had hij vast een liedje over geschreven deze treurige gebeurtenis. Zo’n liedje had zomaar kunnen verschijnen op Talma’s nieuwste plaat Kriebelvisje. Ik mag toch hopen dat Talma (of ik) deze plaat niet binnen nu en twee maanden in de uitverkoopbakken vindt. Het zou namelijk volkomen onterecht en absurd zijn. Talma is er namelijk wederom in geslaagd een, zeker voor de mensen die er wonen of gewoond hebben, herkenbaar beeld te maken van zijn toch niet alledaagse leven in de twee noordelijke provincies. Na zijn jeugd die hij besprak op Dammen Met Ome Hajo, verhaalt Talma nu op droogkomische wijze over zijn tijd in Groningen vermengd met terugblikken over grote kleine Friezen (“‘Rudy Koopmans”, “De Stille Genieter zweeg”) die hij beschreef in zijn columns in de Leeuwarder Courant. Elke track is goed voor een flinke glimlach en bij het afsluitende bluesy “Twintig jaar Muzikale Fruitmand” werd dit een vette grijns. Volgende week is het boekenweek en ik weet al wat ik boekenweek ga aanschaffen. Kriebelvisje want net als bij Dammen met Ome Hajo verschijnt tegelijkertijd met deze CD een boek met eveneens dertien verhalen, zodat je naast de korte muzikale versies ook de 12″ inch-versies kan lezen!!

File: Meindert Talma – Kriebelvisje
File Under: Boek en Plaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven