A Perfect Circle – Thirteenth Step

Zelden was ik zo onder de indruk van een live-optreden van een bandje als de eerste keer dat ik Tool zag in Metropool in Hengelo. Je had het hele optreden lang het gevoel dat Maynard James Keenan je wel op wou vreten. Hoe imposant ook dat optreden, ik had nooit verwacht dat Tool uit zou groeien tot zo’n grote band als het nu is. Datzelfde had Keenan volgens mij ook niet verwacht toen hij instapte in A Perfect Circle. Het megasucces moest hem verrast hebben. En wij waren blij verrast dat we naast het spaarzaam Cd’s uitbrengende Tool er nog een Tool-light bij kregen, want hoe je het ook went of keert, Mer de Moms klonk nog steeds spannend, maar de voorgeschotelde kost lag gewoon lichter op de maag. Op Thirteenth Step is APC daar toch wel grotendeels vanaf gestapt. Minder metal georiënteerd (eigenlijk alleen nog in “Pet” en “The Outsider”), meer atmosferische benadering met ingetogen uitgesponnen nummers die toch niet lang duren. Misschien best wel een beetje raar eigenlijk dat dat gebeurt met (ex-)leden van Nine Inch Nails (nou ja roadie dan), Marilyn Manson en Smashing Pumpkins in de gelederen, maar misschien waren de heren toe aan wat rust na al het geweld. Qua sfeer komt Thirteenth Step nog het dichtst bij de plaat van vorig jaar El Cielo van Dredg, maar is niet zo goed als deze. Net als El Cielo groeit Thirteenth Step met de draaibeurt en dat is een goed teken in de meeste gevallen.

File: A Perfect Circle – Thirteenth Step
File Under: Intrigerende rockplaat voor vele draaibeurten

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top