Willem Van Ekeren – Bach Bukowski

Daar zit hij in de hoek van de kroeg. Met immer norse blik en een beetje in zich zelfgekeerd, de onbegrepen pianist. Zijn vingers bewegen zich schijnbaar nonchalant, maar toch met nodige precisie over de toetsen van de piano, terwijl hij ondertussen met zijn door zware shag verruwde stem op monotone wijze zijn teksten erbij opdreunt. Ach, er luistert toch niemand, hier ben je slechts handig om geen stilte te laten vallen, maar het schuift aardig en je kunt je ding doen. Dat soort visioenen krijg ik als ik Bach-Bukowski van Willem van Ekeren voor de eerste keer draai. Schijn bedriegt echter. Het lijken een beetje liedjes die met wat deinteresse (of noem het nonchalance) gespeeld worden, maar luister je beter dan hoor je pas hoe bijzonder Bach-Bukowski is. Op ingenieuze wijze heeft Van Ekeren de teksten van Charles Bukowski uit the Last Night of the Earth Poems weten te combineren met Bachs’ Das Wohltemperierte Klavier, waardoor de nummers klinkens alsof het nooit anders bedoeld was. Bach blijkt dan dichter bij iemand als Randy Newman te liggen (komt zeker ook door de stem van Ekeren, alhoewel die ook wel af en toe aan Waits doet denken), dan je ooit voor mogelijk gehouden zou hebben. Jammer dat deze CD nog niet voor iedereen in de winkel ligt, maar bestellen via de Bach-Bukowski site, gaat net zo eenvoudig.

File: Willem Van Ekeren – Bach Bukowski
File Under: Klassiek voor in de bruine kroeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven