Jolie Holland – Catalpa

CDbaby is een meer dan sympathiek initiatief. Als artiest kun je er je eigen beheer Cd’s wereldwijd verkopen zonder al te veel kosten en met relatief hoge opbrengsten. Voordat Gary Jules een knoeperd van een hit scoorde verkocht hij hier ook zijn solo-Cd’s Trading Snakeoil for Wolftickets en Greetings from the Side. Net als Jolie Holland deed met haar eerset cd Catalpa, maar deze is geheel uitverkocht bij CDbaby. Holland heeft nu na een catfight tussen platenmaatschappijen een ‘echt’ platencontract en de plaat ligt nu dus ook gewoon in de winkel. Gelukkig is er aan opnames zelf niets veranderd. Het zou doodzonde zijn als er aan de intieme en opmerkelijk zacht opgenomen folky liedjes gesleuteld zou zijn. Zoals het ook jammer is dat deze liedjes op Cd verschijnen. Vinyl is al te goed eigenlijk, 78 toeren bakeliet is meer op zijn plaats hier. Ruis, krassen en piepen als ware het de jaren 50. Dat past beter bij de liedjes die toevalligerwijs in deze vorm verschenen zijn. Jolie Holland nam ze op voor haar gitarist zodat deze wist waar hij aan toe was als ze samen zouden opnemen cq optreden. Maar de mensen die de liedjes in deze extreme lo-fi-vorm hoorden vonden haar spookachtige opnames zo mooi, dat Holland ze maar op deze manier uitbracht en ziedaar: uitverkocht op CDbaby, platencontract op zak en lovende woorden van Tom Waits en Victoria Williams . Kan je slechter vergaan met een stel demo’s, dunkt me.

File: Jolie Holland – Catalpa
File Under: Lo-fi Folk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven