Trans Am – Liberation

Wraak is slecht, revanche nemen op jezelf is cool. Als je je revancheert op een zwakke plaat – ga niet ontkennen dat TA uit 2002 geen teleurstelling was, want dat was het wel – dan kun je dat maar beter ook goed doen ook. Trans Am slaat met de openingstrack van Liberation, “Out Moder”, gelijk hard terug, een soort van “Theme from Miami Vice” dat ontspoort doordat het opgejaagd wordt door staccato hakkende gitaren en pulserende drums. Vervang de beelden in je hoofd uit Miami Vice (hippe colbertjes, schoenen zonder sokken, snelle auto’s en speedboten) wel even door andere beelden. Afschrikwekkende oorlogsbeelden uit bijvoorbeeld Irak. Trans Am fulmineert openlijk en volop tegen het bewind van Bush. Live komt zelf een nep-Bush het podium op. Waar TA ietwat frivool was is gaat van Liberation een bijna onaangename donkere dreiging uit. Hoekige gitaarriffs, dreinende jaren tachtig synths waardoor vaak de namen New Order en Can opduiken in je grijze massa. Maar ook op het eerste gezicht luchtig gitaarspel (in “Pretty Close To The Edge”) waarna de broeierige drums langzaam oprukken als ware ze het machtige Amerikaanse leger dat alles zal overwinnen wat op hun pad komt, maar de gitaren niet klein krijgen en deze laatste de drums (en zichzelf) doden met een drumcomputer. Knoop het nou eens in je oren Bush: Wraak nemen is slecht! Verbeter jezelf! Luister naar Trans Am en leer er van.

File: Trans Am – Liberation
File Under: Politiek Rock
File Audio: [ Remote Control ] [Out Moder [ Uninvited Guest ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top