Oneida – Secret Wars

Voor mij lijkt Amerika het conservatieve land van de republikein: George W. Bush. Een man die in de naam van God aan het nodige oorlogsgeweld in Afghanistan en Irak begon. Elke dag kunnen we de ellende die dit meebrengt in onze media zien. Gelukkig zijn er ook Amerikanen die laten horen dat er ook een ander progressief Amerika is. Nu dacht ik niet meteen aan de politiek, maar meer aan de muziek. Het uit Brooklyn (New York) afkomstige trio Oneida is namelijk een band die mij behoedt voor een te eenzijdige kijk op de Amerikaanse samenleving. Ze grijpen creatief terug naar de psychedelische muziek zoals die aan het eind van de jaren ’60 en begin van de jaren ’70 mondiaal gemaakt werd. In Amerika was er The Velvet Underground, in Engeland Soft Machine en in Duitsland Can. Als je hieraan refereert dan kies je niet voor de makkelijke weg, maar ga je zwaar in de aanval. Opvallend is hierbij de keuze van een ruig aangezet orgel die het gitaar en drumgeweld ondersteunt. De modernisering vond plaats met wat meer hedendaagse post – en stonerrock invloeden. Het resulteert in een niet al te gemakkelijk in het oor liggend geheel, maar wel één die er met een vernietigende kracht uitkomt. Na een zevental nummers die binnen de vijf minuten blijven, eindigt het offensief met een meer dan 14 minuten durend georganiseerde chaos. Ik ben blij dat er toch nog progressieve Amerikanen zijn die hun eigen muzikale oorlog blijven voeren in plaats van de wapens letterlijk op te pakken. Er is nog hoop voor deze oorlogszuchtige wereld.

File: Oneida – Secret Wars
File Under: Psychedische rock
File Audio: [ Wild Horses ] [ Treasure Plane ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top