Gem – Tell me what's new

In de jacht op de debuutplaat van Gem verzuchtte de verkoopster in een Arnhemse cd-winkel: “Jam, bedoel je? Nee mevrouw, ik bedoel het Utrechtse Gem. “Nooit van gehoord,” was haar commentaar. Zuchtend en hoofdschuddend verliet ik de winkel over zoveel onkunde. Als ze media gevolgd had dan wist ze dat Gem voor haar debuut al omstreden is door de referenties aan The Strokes en Oasis. De referenties zijn eigenlijk wel wat flauw. Bij Gem gaan mijn gedachte eerder terug naar de jaren ’80 toen bands als onze eigen Fatal Flowers furore maakten. Nu doet Gem dat dus in sneltreinvaart. Als de mevrouw trouwens beter opgelet had dan had ze geweten dat Gem onlangs zelfs in het Arnhemse Kultuurhuis Bosch gespeeld had. Na afloop van dit overdonderende concert liet zanger Maurits Westerik mij in de kelder de cd Tell me what’s new zien. De cd was die week net van de persen gerold, en zou een paar weken later verschijnen. Met trillende handen bekeek ik het exemplaar, maar helaas mocht ik hem niet meenemen. Ik moest maar geduld hebben. Even later ging het brandalarm af door de rokende Maurits, we waren abrupt uitgepraat. Nu de cd dan eindelijk in mijn cd-speler ligt denk ik aan deze memorabele avond terug. Misschien was het alarm wel een voorbode, want live iets neerzetten is één, iets op cd neerzetten is andere koek. Aan de nummers ligt het niet: “This is your life”, “Summertime”, “Tonight” en “SOS” liegen er tenslotte niet om. Het gitaarwerk van Bas de Graaff is ook lekker puntig, en drukt een fijne stempel op het geluid. Over de productie van Excelsior‘s huisproducer Frans Hagenaars ben ik echter minder te spreken. De stem is te ver boven het bandgeluid gezet, en de gitaren variëren per nummer in geluidssterkte. Hierdoor wordt de eenheid aangetast, en gaat het gekunsteld klinken. De band komt niet optimaal uit de verf, de zang gaat wat irriteren. Volgende keer graag de schwung van een concert benaderen en ik schrijf de opvolger de hemel in! Voor een optimaal genoegen moet je ze echter voorlopig live gaan zien. Zeg heren van Lowlands, hebben jullie nog een plaatsje om Gem (live) definitief te laten doorbreken?


mij=Excelsior / V2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top