Kopna Kopna – Like You

De muziek van Kopna Kopna is mengelmoes van jazz, pop, rock en latin met vocalen en sound duidelijk geïnspireerd door Belgische voorbeelden (Zita Swoon), maar soms ook neigend naar de sound van zo’n andere eigenwijs als Beck. Deze hutspot levert een avontuurlijk brouwsel op waarin heel veel valt te ontdekken. Melodielijnen die over elkaar heen buitelen, instrumenten die vanuit de achtergrond ineens opduiken en weer wegspringen en onverwachte breaks en tempowijzigingen. Vooral live maakt dit Kopna Kopna opwindend, swingend en zweterig en tilt het de muziek boven kunstzinnig geneuzel – waar deze jongens zeker naar neigen – uit. De CD is echter meer zoals ze eruit zien zonder die rare maskers: lief. Het heeft erg lang geduurd voordat dit debuutalbum klaar was, en misschien heeft het tot gevolg gehad dat er iets teveel is gepolijst? Like you mist een beetje het rauwe van wat ik live van ze gewend ben. Bijvoorbeeld “Man Bites Dogma” een van hun leukere nummers met lekkere hinkstapsprongetjes in het percussie en toetsenwerk, is gereduceerd tot een fragment, opgeleukt met veel trompet en ontdaan van z’n wilde kant. Vooral titelsong “Like you”, had van mij net als op het podium langer mogen duren en volledig mogen ontaarden in een briljante, chaotische maar toch gestructureerde dansbare kakafonie. Ik zie nog de verbaasde gezichten van het Grote Prijs publiek voor me toen dit nummer als afsluiter gespeeld werd! De CD daarentegen gaat daarentegen als een nachtkaarsje uit met het suffe riedeltje “How I lost you (down the middle)”. Zou het ironisch bedoeld zijn? Gelukkig bewijzen nummers als “Trouble sweet tune” en “Sonic distopia” dat Kopna Kopna kan swingen zonder 13 in een dozijn muziek te maken, en zorgen dat ik ondanks een verstuikte enkel dansneigingen voel opkomen. Laat je verrassen!

File: Kopna Kopna – Like You
File Under: Artistiek verantwoord swingen
File Audio: [ Like You ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top