Ayreon – The Human Equation

Arjen kondigde al lang van te voren beetje bij beetje aan wie er mee zouden werken aan de nieuwe Ayreon. Eén voor één werden ze bekend gemaakt na de fans eerst te laten raden via een quizvraag/cryptische omschrijving, met uiteindelijk een bijna ongelooflijk rijtje namen van topartiesten, waaronder James LaBrie, Devin Townsend, Mikael Åkerfeldt en de (nog) niet zo bekende Irene Jansen en Marcela Bovio. Wellicht dat daardoor de verwachtingen (te) hoog gespannen waren. Geen ‘space’ thema dit keer, maar een hedendaags aards thema. Een meedogenloze zakenman krijgt een autoongeluk en raakt daardoor in een coma. (Hoe) zal hij daaruit ontwaken? Dit tragische verhaal van twintig dagen wordt prachtig vertolkt door vier karakters en de daarbij naar boven komende emoties. Elk wordt muzikaal vormgegeven door een andere zanger(es). Van elfachtige dameszang tot genadeloze mannelijke grunts. Het album is wel duidelijk een Ayreon album, maar zonder een een overmaat aan spacy-samples. Het is een zeer aangenaam en goed in balans zijnd dubbelalbum. Hoe vaker ik hem draai, hoe meer je er in hoort en hoe beter hij wordt. Ja, deze gaat hoog scoren in mijn jaarlijstje van 2004.

File: Ayreon – The Human Equation
File Under: Yet Another Great Rock Opera By Ayreon
File Audio: [Day 11]

4 Comments

  1. Nu, 11 jaar later, zal dit album *live* ten gehore gebracht worden in het Nieuwe Luxor Theater, met bijna alle originele cast-leden! Erg veel zin in om dit spektakel vanavond te aanschouwen. Hoge verwachtingen, maar ik vermoed dat ze moeiteloos daar aan zullen voldoen.

  2. Of Devon Graves weer samenwerkt weet ik niet, maar hij was hier live te zien (of werd dat bedoeld?)!
    De heel show was prachtig, zeer knap hoe ze het hele album tot leven hebben weten te brengen, en zoveel van de originele zangers/zangeressen bij elkaar hebben weten te brengen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top