Erik Vandenberge – Tent & Oily Smoke

Een niet eens zo zieke geest zou kunnen denken dat Tent & Oily Smoke één grote marketingtruc is. Dat Erik Vandenberge helemaal niet in een tent woont op de camping in Arnemuiden omdat hij op straat gezet is door zijn vriendin, maar knusjes samenwoont in een huisje ergens in Alphen a/d Rijn of een andere lullige plek. Dat Werkt! Zie Spinvis en Nieuwegein. Ik zou ook Zwolle kunnen nemen, maar dat is wellicht teveel rock ‘n’ roll. Vandenberge, hij is kunstenaar en bluesman, zou misschien tot zo’n truc in staat zijn. Ware het zo, dan doet hij het wel verdomd goed allemaal en is hij een groot artiest. Is het niet zo, dan is hij dat ook, een grotere zelfs. Met zijn voeten in de Zeeuwse klei vastgezogen zingt Vandenberge op fascinerende wijze al zijn ellende van zich af, waarbij hij af en toe meer dan fantastisch gitaar speelt. In de geest van Bob Dylan, Phil Ochs , Townes van Zandt en met een beetje goede wil kun je er ook nog wel de lo-fi platen van Beck mee vergelijken. Persoonlijk vind ik dit album van Vandenberge beter dan die van Beck. De cd is helaas (nog) niet in de winkel verkrijgbaar, maar alleen via Erik zelf. Ga dus vooral gezellig een dagje de ramptoerist uithangen in Arnemuiden en neem dan zo’n exemplaar van Tent & Oily Smoke, je hebt er langer lol van dan van een koelkastmagneet of sneeuwbol.

File: Erik Vandenberge – Tent & Oily Smoke
File Under: Van Zandt in een tent
File Audio: [aan de VPRO-luisterpaal]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top