Nine Pound Hammer – Kentucky Breakdown

Het lijkt wel alsof je er tegenwoordig alleen nog maar een beetje bij hoort wanneer je op zijn minst 8 jaar geen plaat meer hebt uitgebracht. Een jaar of tien geleden denderde Nine Pound Hammer mij en mijn vrienden nog volledig omver met het geniaal eenvoudige Hayseed Timebomb. De hierop volgende Europese tournee maakte het helemaal perfect en wij waren in een klap hardcore NPH-fans. De pret werd helaas al snel gedrukt toen gitarist Blaine Cartwright besloot zich fulltime te richten op zijn rol als frontman van het niet minder rockende Nashville Pussy. Nine Pound Hammer was alweer verleden tijd en al wat restte was een briljante plaat en een lading mooie herinneringen. Maar o wee wat een geluk, in het jubeljaar 2004 is daar de onverwachte hereniging! Blijkbaar gaf het trailerpark nog genoeg inspiratie voor een wervelend nieuw album want het is genieten geblazen. Waar Nashville Pussy nog te zien valt als een vuige uitvoering van AC/DC kun je NPH misschien het beste beschrijven als een op hol geslagen Hank Williams en Johnny Cash met een veel te harde elektrische gitaar in hun handen. Toch hoef je helemaal niet van country te houden om dit te kunnen waarderen. Het geluid op Kentucky Breakdown is een unieke georganiseerde chaos en de nummers – standaard niet meer dan drie accoorden – zitten schitterend simpel in elkaar. De teksten lopen over van de foute ‘white-trash’ toespelingen maar zijn tegelijkertijd een grote parodie (wat te denken van tracktitels als ‘Rub yer daddy’s lucky belly’ en ‘Don’t remember lovin’ you last night’). Na de comeback van the Descendents en Bad Religion is het jaar voor mij nu echt helemaal geslaagd. Acht jaar afwezig en in één klap verder gaan waar je ooit gebleven was. Ik krijg er bijna kippenvel van.

File: Nine Pound Hammer – Kentucky Breakdown
File Under: Vieze vuige rawkende mannen met snorren
File Audio: [Drunk Tired & Mean]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top