I Am X – Kiss + Swallow

De Sneaker Pimps waren in 1996 net iets te laat om nog op het succes van de Britse triphop mee te liften. Ik ben fan van ze sinds debuut Becoming X. Dat de band zangeres Kelli Dayton ontsloeg en Chris Corner zelf ging zingen maakte mij niet uit – ik heb toch een zwak voor lui kreunende Engelse zangers. Het broeierige Splinter, zonder Dayton, vond ik echt een juweeltje. De superstrakke, bijna klinische electro-opvolger Bloodsport was heel oké, maar het gevoel van Splinter miste. In afwachting een nieuwe Sneaker Pimps heeft Corner besloten een soloalbum op te nemen onder de naam I Am X. is weinig nieuws onder de zon, wel een lekkere dosis 80’s synthpop. Het is eigenlijk Bloodsport – Het Vervolg, een raar en divers vervolg. Denk synths, donkere basritmes, gepijnigde vocalen en harde snare-beats. Het titel- en openingsnummer is meteen de sterkste track en doet erg aan Bloodsport denken. Dat overkomt je in meer nummers. “You Stick It In Me” geeft een hele andere sfeer weer. Het is een springerig lied met gastvocalen van Robots in Disguise zangeres Sue Denim. Jammer is dat synthballad “Simple Girl” met een lekker kreunende Chris gevolgd wordt door het dramatische “Mercy”. Dat is teveel van het goede. Dan liever “Missile”: een prachtlied. Niks electro, gewoon een heel goed popnummer met een interessante progressie en instrumentatie. Ik zou willen dat I Am X meer van dit soort nummers zou maken, want hier is Chris goed in. Laat de Sneaker Pimps doen waar zij goed in zijn en kies dan solo voor een andere richting. Want zolang er een Sneaker Pimps is, is I Am X overbodig.

File: I Am X – Kiss + Swallow
File Under: jaren 80 synthpop
File Audio: [Kiss + Swallow][White]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven