Ring of Fire / Jeff Scott Soto

Je kunt van Yngwie Malmsteen veel zeggen, maar hij heeft wel een neusje voor goede zangers. Twee ervan hebben net nieuw werk uitgebracht: Jeff Scott Soto een solo-album, Mark Boals een album met zijn band Ring of Fire. Alleen Mark Boals is met Ring of Fire dicht bij het werk met Yngwie Malmsteen gebleven: veel snel gitaarwerk, pompeuze toetsenpartijen en zwaar galmende zang. Vreemd genoeg zit er zo nu en dan ineens een Europe-achtige poprockdeun tussendoor. De band zelf is nogal een doorgangshuis. In deze bezetting zit onder andere gitaarbeul Tony MacAlpine, recentelijk ook actief in de band van Steve Vai. Helaas valt de kwaliteit van de band niet altijd op omdat een deel van de songs nogal vlak is qua uitvoering, wellicht omdat de nummers soms wel erg puur als showcase voor Boals’ stem fungeren. Boals is blijkbaar ook nogal gecharmeerd van zijn eigen vibrato, maar de overmaat aan lange uithalen irriteert nogal. Zo’n sirene hoor ik eens per maand op maandag al… Al met al best een aardige cd voor fans van neo-classical spul, maar voor anderen waarschijnlijk te middelmatig om op te vallen.Jeff Scott Soto heeft het voor zijn cd, net zoals bij zijn andere solo-cd’s, over een heel andere boeg gegooid. Het is niet zozeer metal als wel stevige commerciële rock in de hoek van de latere WhiteSnake en House of Lords. Originaliteit is in het genre bijna niet meer mogelijk, maar de songs en uitvoeringen daarvan zijn dik in orde en Jeff Scott Soto is een veelzijdige zanger die zich op zijn gemak voelt in zowel ballads als steviger nummers. Bij de muzikanten kan ik verder amper bekende namen ontdekken en misschien was dat gewoon een goede strategie. Waar dit soort solo-albums door tijdgebrek of prioriteiten van de muzikanten bij andere (band)projecten vaak uitdraaien op weinig stijlvaste en matig uitgewerkte cd’s, hebben Soto en zijn maatjes hart en ziel erin zitten. En dat hoor je. Lekker plaatje, ik zet ‘m gewoon nóg een keer op!

File: Ring of Fire – Lapse of Reality
File Under: neo-klassieke middelmaat-plus
File Audio: [Lapse of Reality][Change]

File: Jeff Scott Soto – Lost in the Translation
File Under: Reuzelekker hapje tussendoor
File Audio: [Believe in me]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven